Debatt. .

2017-10-12 07:33
”Vi kan inte ha fler lyxhus som det på Nordanby äng där mycket få kan betala de höga hyresnivåerna”, skriver debattören.  Bild: Per Groth
”Vi kan inte ha fler lyxhus som det på Nordanby äng där mycket få kan betala de höga hyresnivåerna”, skriver debattören.

Avgå i stället för att sälja människors hem

För ett halvår sedan möttes vi i media av beskedet att det kommunala bostadsbolaget Mimer hade bestämt sig för att sälja 749 lägenheter på Bäckby och Skallberget. Vänsterpartiet har ingen representant i styrelsen och blev bestörta över beskedet då det motsvarar hela sju procent av Mimers lägenheter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I en debatt mellan mig och Mimers ordförande Lars Korkman i kommunfullmäktige den 5 oktober framkom det att anledningen till försäljningen är idébrist. Korkman hävdade att det skulle gynna hyresgästerna att det kommer in en annan aktör, ett privat bolag som kan göra andra saker än kommunen och utveckla bostadsområdena med nya idéer. Min fråga är vilka problem är det som man tycker behöver lösas? Om inte Mimers ledning känner att de klarar av sitt uppdrag vore det en bättre lösning att avgå i stället för att lägga ut människors hem till försäljning.

Vänsterpartiet menar att ett kommunalt bostadsbolag har en särskild roll på bostadsmarknaden. Det är kommunens viktigaste verktyg för att garantera att det finns bostäder för invånarna. För bara en månad sedan antogs riktlinjer för Mimer i kommunfullmäktige, så kallat ägardirektiv, där det beskrivs väldigt ingående hur bolaget ska jobba med både ekologisk och social hållbarhet. Nästan sex sidor med krav på alltifrån cykelställ till hyresnivåer regleras genom en folkvald församling. Det finns inget privat fastighetsbolag som styrs på det sättet. Ett vanligt aktiebolag har ju vinstmaximering som mål. På vilket sätt skulle det gynna hyresgästerna att gå från Mimer till en privat värd?

Vill inte Mimers ledning ta ansvar för de bostadsområden man finns på i dag är Vänsterpartiet beredda att ta över. Vi ser att det behöver byggas billigare bostäder som folk har råd att bo i. Vi kan inte ha fler lyxhus som det på Nordanby äng där mycket få kan betala de höga hyresnivåerna. Vi ser att de boende måste få större inflytande, både kring sina egna lägenheter, exempelvis vid renoveringar, men också för att utveckla utemiljöer och gemensamma aktiviteter.

Vi vill ha medborgarkontor med samlingslokaler dit de boende kan gå med frågor till kommunen och få stöd att starta föreningar, fixa kulturkvällar eller bara ta en kaffe och läsa en tidning. Mötesplatser och sammanhang som skapar sammanhållning och trygghet i grannskapet.

Kanske kunde det ha räckt med några studiebesök på annan ort, ett seminarium om områdesutveckling eller några kreativa konsulter men i stället valde Mimers styrelse att sälja 749 hem. Det är ett hån mot de boende och visar att man inte är värdiga uppgiften att förvalta västeråsarnas bostäder.

 

Vasiliki Tsouplaki (V) 
oppositionsråd Vänsterpartiet