Debatt. .

2017-06-15 07:00
Gatuaktivismen Anonymous for the voiceless i Västerås.   Bild: Privat
Gatuaktivismen Anonymous for the voiceless i Västerås. 

En köttfri dag räcker inte för djuren

Många lever fortfarande bekvämt i sin bubbla i tron att Sverige skulle vara något himmelskt paradis för djuren i industrierna när verkligheten är bristande djurskyddslagar, samma utnyttjande, lidande och tidiga död som överallt i världen.

I maj och juni såg ni Djurens revolt, i samarbete med Anonymous for the voiceless en så kallad ”cube of truth” i centrala Västerås. Aktionen gick ut på att visa folk sanningen genom en tyst formation av en kub. Några av oss var klädda i svart med Anonymous-masker hållandes i laptops som visar djurfabriken.se:s material (en sajt som tillhör den ideella organisationen Djurrättsalliansen). Bredvid stod några gruppmedlemmar utan mask och besvarade frågor, tipsade och uppmuntrade till ökad medvetenhet för djurens verklighet.

Anonymous är en aktivistgrupp som ökar medvetenheten om människors yttrandefrihet och orättvisor genom civilt motstånd och Anonymous for the voiceless är för dem utan talan – djuren och den stora orättvisa de tvingas leva i. 

Anonymous for the voiceless startade i Australien av Paul Bashir och Asal Alamdari för ett år sen och deras gatuaktivism finns nu i 100 länder runt om i världen och har fått tusentals personer på plats att ändra sin livsstil. Genom dessa aktioner blir det väldigt svårt för folk att blunda för det lidande och utnyttjande djuren utsätts för. Argument som ”humant” och ”jag äter bara svenskt” utmanas och blir svåra att nämna efter att ha tittat på skärmarna. Många väljer efteråt att leva ett mer etiskt och medvetet liv och andra bär med sig grubblande tankar som förhoppningsvis gror till ett etiskt liv i framtiden. 

Det handlar inte om överlevnad längre, enbart i Sverige fångas 19 miljarder fiskar varje år och 100 miljoner djur utnyttjas, lider och slaktas varje år i Sverige, enligt Djurens rätt. Helt i onödan trots att det finns köpcentrum fulla av växtbaserade alternativ. Allt går att byta ut och det har aldrig varit enklare. 

Västerås är en bra vegostad med många föreningar, organisationer och produkter. Allt fler restauranger hakar på och har veganska menyer. Det gäller bara att människor inser att det är dags att ta tag i det och följa med den fantastiska förändringen som sker. Samtliga skolkockarna i Västerås skickades på vegetarisk matlagningskurs, men ändå väljer de flesta skolor att bara ha en köttfri dag i veckan och trots intresserade barn verkar de inte uppmuntra kosten. En dag räcker inte för djuren, planeten eller för hälsan med tanke på att Livsmedelsverket rekommenderar högst 500 gram kött per vecka.

Det är dags att bryta denna föråldrade bekvämlighet och tradition. Folk måste börja förstå konsekvenserna av sina handlingar. Det är inte ett personligt val när djuren, planeten och även människan lider. På grund av människans val är snart antibiotikaresistens en verklighet. Är du redo att ge upp din fru i barnsäng, ditt barn i lunginflammation eller dig själv med ett sår i fingret bara för din köttbit på tallriken?

We are Anonymous. We are vegan. We do not forgive. We do not forget. Expect us.