Debatt. .

2017-11-09 07:00
Premiärminister May tänker fira Balfourdeklarationens 100 år tillsammans med Netanyahu.  Bild: AP/TT
Premiärminister May tänker fira Balfourdeklarationens 100 år tillsammans med Netanyahu.

Fem miljoner palestinier lever under förtryck

I november 1917 skrev den brittiska utrikesministern Sir Arthur Balfour ett brev. En lång mening som uttrycker stöd för etablering i Palestina av ett ’national home for the Jewish people’ förutsatt att de civila och religiösa rättigheterna för ickejudiska grupperna i Palestina inte begränsas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Syftet med brevet är uppfyllt. Grundandet av staten Israel löste flyktingkatastrofen som Förintelsen och andra världskriget orsakade. Men det skedde till priset av en annan katastrof.

Mellan 1947 och 1949 fördrevs cirka 700 000 palestinier från sina hem. De flydde i panik efter massakrer som den i Deir Yassin eller lurades bort med försäkringar om att de skulle få komma tillbaka när kriget tog slut. Det fick de inte göra. I stället förstördes över 400 byar av Israels armé.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


FN beslutade 1948 att flyktingarna ska få återvända eller kompenseras. Troligen mördades Folke Bernadotte i Jerusalem den 17 september 1948 för att han ville finna en lösning på flyktingarnas situation. Fem miljoner palestinska flyktingar har levt 70 år i flyktingläger i Gaza, Västbanken, Libanon, Jordanien och Syrien. Många har blivit tvungna att fly igen på grund av krig och finns nu bland oss i Europa och Sverige.

För 50 år sedan ockuperade Israel Golanhöjderna, Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem. I strid med Genevekonventionen och FN har Israel skapat kolonier och flyttat dit 700 000 israeliska medborgare. Fem miljoner palestinier lever under villkor som biskop Desmond Tutu inte tvekar att kalla apartheid. Olika juridiska system, skilda vägar, militärer som kontrollerar varje aspekt av palestiniernas liv. I Europa ser vi rött vid ordet apartheid. Inte i Israel.

Palestinierna är den största gruppen statslösa i världen. De lever under villkor som kränker nästan varenda artikel i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och en lång rad internationella konventioner. Under tiden blir Israel alltmer extremt. Netanyahu älskar Trump och rasismen och religiös extremism pågår alltmer öppet. Vice talmannen i riksdagen, Bezalel Smotrich, formulerar en Subjugation plan för att ”sudda bort palestiniernas hopp om en stat”.

Palestinierna ges tre val: lämna, bli kvar som andra klassens medborgare eller göra motstånd och ”vår armé vet vad som ska göras”. Till och med före detta statsminister Ehud Barak tycker att Israel är på ”sluttande planet mot apartheid” (tysk television, 2017-06-20).

Premiärminister May tänker fira Balfourdeklarationens 100 år tillsammans med Netanyahu. Balfourproject.org och Balfourcampaign.com manar till reflektion och kräver att Storbritannien tar ansvar för följderna av sin koloniala historia.

Vi i Palestinagrupperna tycker det är viktigt att informera och har bjudit Göran Burén till Västerås bibliotek den 14 november för att berätta om sin bok ”Mordet på Folke Bernadotte”. Vi sätter upp en utställning ”Om Västerås var Bethlehem” som försöker visa hur livet kunde vara om Västerås låg på Västbanken.

 

Ernesto Katzenstein 
Lundbyn, Västerås