Debatt. .

2017-09-28 07:00
Polisen förflyttar en av aktivisterna som är på plats under slakteriprotesten i Linköping.  Bild: Tomma Burarcmyk
Polisen förflyttar en av aktivisterna som är på plats under slakteriprotesten i Linköping.

Fredlig protest – en terroristhandling?

Djurrättsaktivisten Rebecca Nygren, från Västerås, ger sin bild av slakteriprotesten i Linköping där 13 personer omhändertogs.
​– Det vi ville göra var att visa att det som sker är fel, skriver hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Blockaden av ett slakteri i Linköping i augusti var något jag kände mig tvungen att vara med på – jag såg det som revolution och början på en helt ny djurrätt i Sverige.

Väl på plats stod vi som hade samlats där med våra skyltar som föreställde bilder på djur i slakterierna. Upphängda och i den blodiga verkligheten som sker bakom dessa stängda dörrar.

Jag var spänd. Redo att göra skillnad.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Till slut kom en transportbil med kor. En bekant gick fram med armarna uppe i luften och vinkade att chauffören skulle stanna. Vilket han inte gjorde. Han fortsatte fram och vi alla sprang framför transportbilen i hopp om att han skulle stanna.

Det gjorde föraren fortfarande inte.

Vi ställde oss och höll emot bilen med våra kroppar och under den tiden trodde jag på riktigt i adrenalinkicken att jag verkligen – lilla jag – skulle kunna stoppa denna gigantiska bil som inte slutade röra sig framåt.

Man hörde skor som drogs längs med asfalten och tjejen som stod i mitten av folkklungan intryckt mot bilen grät och var jätterädd. Någon nära mig skrek flera gånger att det inte är värt det och att vi skulle akta oss. Men folk släppte inte taget.

Slutligen stannade transportbilen. En annan går fram och pratar med den ovillige chauffören men jag hör inte vad som sägs. Det kommer en till transportbil som ställer sig bakom.

Efter några minuter börjar bilarna backa och någon tar beslutet att börja springa efter. Så ett gäng springer efter och blockerar andra grinden. Men transportbilarna kör vidare till grind nummer tre.

Då sprang vi en till grupp från första platsen till den tredje grinden. Jag sprang så mina lungor höll på att sprängas.

Vi satte oss direkt utanför grinden. Väktare var på plats på en gång och ringde polisen.

Transportbilar kom och vände för att hitta en öppning som de inte fann. Då vi nu blockerade alla ingångar. Nyheterna kom och ställde frågor. Sedan kom polisen och informerade om att vi har rätt att protestera, men inte hur länge som helst. Jag tror att vi satt i en halvtimme när vi sedan blev informerade om att de skulle be oss att flytta på oss nu – och om vi inte lydde så innebar det att de skulle flytta på oss. Det innebar brott mot ordningsmakten.

Och om vi då efter att ha blivit flyttade försökte gå tillbaka så skulle det räknas som ett grövre brott. Vissa gick självmant men ett par satt kvar. Jag var en av dem.

Jag gjorde inget motstånd men hjälpte inte på något sätt medan de släpade iväg mig till gräsmattan längre bort. De tog personnummer av de som blev bortburna och några bilar utan djur började köra in. Jag såg en djurtransport komma och sprang tillbaka till grinden för att sätta mig. Men jag hann inte sätta mig innan de tog tag i mig och drog iväg mig till polisbilen.

Polisen informerade oss i bilen då att vi skulle bli avsläppta cirka 40 minuter bort. Vi såg på livesändningen på aktionsgruppen ”Tomma burars” sida att blockaden höll i sig, men när vi väl kom tillbaka igen var den över. Vi gick tillbaka till den första grinden där vi såg hur transportbil efter transportbil med flera våningar för att få plats med fler djur körde in på området och föste in de stackars djuren mot sin död. Man hörde hur de lät inifrån dödshuset.

Poängen var inte att rädda dessa djur även om jag så klart hade velat det mer än något annat. Det vi ville göra var att visa att det som sker är fel, uppmärksamma det som händer, uppmärksamma dessa stackars individer som dödas på löpande band när det inte finns någon som helst anledning förutom folks bekvämlighet – och det är inte ett giltigt argument över huvud taget.

Det funkade jättebra eftersom det var 1 000-tals kommentarer på ”Tomma burars” sida. Vissa hyllande och en hel del klagande och hot. Flera 100-tals hot om att vi skulle skjutas, dödas, ”kör över dem” och att vi skulle vara terrorister. Människor som sätter sina kroppar som sköld framför en bil som vill köra in jordbor mot sin död i en fredlig protest – är det en terroristhandling?

 

Rebecca Nygren  
Djurens revolt!