Replik. .

2017-11-23 07:00
”Det första man gör är att ’stajla’ om lägenheterna så att man kan höja hyrorna. Privatkapitalismens mål är att maximera vinsten och berika ägarna.”, skriver dabattören.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
”Det första man gör är att ’stajla’ om lägenheterna så att man kan höja hyrorna. Privatkapitalismens mål är att maximera vinsten och berika ägarna.”, skriver dabattören. 

Inga vettiga argument för utförsäljning inom Mimer

Debattören Clas Lundberg ger sig in i debatten om utförsäljningar inom Mimer – efter Samarbete för Västerås svar på Vasiliki Tsouplakis avgångskrav mot Mimers styrelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Kommunalrådsjuntan försvarar med näbbar och klor Mimers styrelses beslut att sälja ut det kommunala fastighetsbeståndet till privata fastighetshajar. Det hade varit klädsamt om man motiverade sitt stöd med vettiga argument. Det är ju hyresgästernas privatekonomi och trygghet som det gäller. I stället tar man till nonsensargument.

Först var det soliditeten som var på tapeten och när det argumentet inte höll bytte man fot. Nu är det bra för hyresgästerna om privata ägare ytterligare berikar sig på hyresgästernas bekostnad. De har ju så bra idéer. Jovisst. Det första man gör är att ”stajla” om lägenheterna så att man kan höja hyrorna. Privatkapitalismens mål är att maximera vinsten och berika ägarna. Punkt slut. Det finns ingen forskning som visar att det är bättre för hyresgästerna om ägandet förs över till privata fastighetsbolag. Ett sådant påstående är ren och skär nonsens.

Det forskningen visar är att ett område mår bra av om det finns olika typer av boendeformer att välja mellan, att det är mångkulturellt och att det finns boende med blandade inkomster. Där kan finnas både hyresbostäder och bostadsrätter. Det kan vara en blandning av lägenheter, villor eller radhus. Sådana områden utvecklas positivt och snabbar upp integreringen.

Om man nödvändigtvis vill sälja av sitt bostadsbestånd så borde hyresgästerna få förtur och Mimer omvandlar bostäderna ifrån hyresrätter till bostadsrätter för de som så önskar. Det är ju hyresgästerna som står för inkomsterna.

För att citera Näringslivets vd när han smiter ifrån skatten. Vad fan får man för pengarna?