Debatt. .

2017-06-08 07:00
Västerås Pride hjälper till att öppna upp samhället och skapa utrymme för mer mångfald, skriver debattören. BILD: Erik Nylander/TT
Västerås Pride hjälper till att öppna upp samhället och skapa utrymme för mer mångfald, skriver debattören.

Västerås Pride räddar liv

Västerås Pride (29/6–1/7) firar fem år i år. Det är 2017 och Pridefestivalen behövs nu mer än någonsin. I dessa tider av tydligare polarisering i samhället behöver vi en plattform där människor kan samlas och enas om alla människors lika värde. 

Förutom att jag jobbar som visartist har jag en magisterexamen i politik med inriktning mot sexuella rättigheter, jag har stått på barrikaderna i snart 20 år och kämpat för jämställdhet och hbtq-personers rättigheter i Sverige, i Europa och i världen. Jag har jobbat för RFSU i över 15 år, där jag bland annat varit chef för RFSU Stockholm.  

Att komma ut som gay vid 38 års ålder som offentlig person var det läskigaste jag gjort. I samma stund som nyheten var ute hade jag nämligen tappat kontrollen över situationen. Jag väntade med oro på hat och hot. Jag tolkade människors reaktioner och blev misstänksam och rädd.

Men hur kunde jag som drivit hbtq-frågor i snart 20 år känna ångest och rädsla för att komma ut som gay? Kanske för att jag vet hur verkligheten ser ut. Jag pratade med en polis som jobbar i Stockholm, som sa ”Det är faktiskt skönt att höra att till och med du Tina, som är sexualpolitisk aktivist, mår dåligt när du kommer ut. Då känns det enklare för oss andra som inte ens vågar vara öppna på arbetsplatsen.”  

Jag har funderat mycket på varför det tog så lång tid för mig att våga. När jag ser tillbaka på livet så minns jag ju flera gånger då jag blivit förälskad i kvinnor, men inte vågat. Min egen inre homofob har varit stark och stabil. Jag har levt utifrån förväntningarna. Samtidigt som jag stod på barrikaderna och krävde lika rättigheter för alla, så tillät jag inte mig själv att följa mitt hjärta. Det är otroligt sorgligt. Jag skulle vilja påstå att komma ut som gay är det bästa jag någonsin har gjort. Jag önskar bara att jag hade gjort det tidigare.

Till dig som forfarande befinner dig i garderoben vill jag vara den första att välkomna dig ut. Vi är många som har vågat kliva ut och vi finns här för dig när du känner dig redo, men om du behöver stanna en stund till för att känna dig trygg så är det också okej.

Västerås Pride är viktigt för att det räddar liv. Förra året lyssnade jag på en föreläsning med Tommy Eriksson från Folkhälsomyndigheten. Han visade alarmerande siffror gällande antalet självmordsförsök bland unga hbtq-personer och då framför allt unga transpersoner. Västerås Pride hjälper till att öppna upp samhället och skapa utrymme för mer mångfald. Med kunskap kommer trygghet. Jag vill att människor ska känna sig trygga. Jag vill att alla unga hbtq-personer ska vilja leva.

Det bästa med Västerås Pride är alla människor som samlas. Det är genom möten och samtal som vi utvecklas som människor. Jag tycker att du ska gå på Västerås Pride för att få känna känslan av frihet att få vara precis den du är. 

Hur blev det med hat och hot? Det blev inget med det, tvärtom fick jag massor av kärlek. Och polisen som inte vågade komma ut på sin arbetsplats, i dag vet alla hennes kollegor att hon lever med en kvinna.

 

Tina Wilhelmsson 
Visartist. Född och uppvuxen i Västerås. Fick även Västerås stads kulturstipendium 2015 för sitt arbete för ett mer öppet samhälle.