Inrikes.

2017-10-06 07:00
  • ETC Västerås har undersökt aktiviteten på en sugardejting-sajt med en falsk profil.  50 män från länet finns närvarande.  Bild: Joni Nykänen
    ETC Västerås har undersökt aktiviteten på en sugardejting-sajt med en falsk profil. 50 män från länet finns närvarande.
  • Anna Runesson, regionkoordinator, berättar att hon just nu är inriktad på att de placerade kvinnorna, som man kom i kontakt med i samband med polisens tillslag i somras, ska få fortsatt hjälp. – Vi påträffade sex kvinnor och två valde att ta hjälp. Bild: Joni Nykänen
    Anna Runesson, regionkoordinator, berättar att hon just nu är inriktad på att de placerade kvinnorna, som man kom i kontakt med i samband med polisens tillslag i somras, ska få fortsatt hjälp. – Vi påträffade sex kvinnor och två valde att ta hjälp.

50 lokala män registrerade på sugardejting-sajten

50 män och 25 kvinnor som är lokala. ETC Västerås har med en falsk profil undersökt aktiviteten på en sugardejting-sajt.
– Det visar att det finns mycket jobb kvar att göra, säger Anna Runesson, regionkoordinator mot människohandel och prostitution.

När ETC Västerås senast skrev om sexhandeln i Västerås berättade polisen att de kunde hitta i snitt fyra annonser per dag på sajter som annonserar om sexuella tjänster. Tidigare under våren hade det, enligt polisen, varit cirka 20 kvinnor om dagen som annonserat.

Nu kan bilden av sexhandeln nyanseras ytterligare när fokus riktas mot de så kallade sugardejting-sajterna. Dessa sajter vill marknadsföra verksamheten som vanlig dejting.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Men vad det handlar om är att män eller kvinnor betalar i form av pengar, presenter eller gåvor för unga killar eller tjejers sällskap, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, NOA, till Sveriges radio.

Svårt för polisen att stänga

Det är svårt för polisen att stänga ner sajter som utannonserar prostitution. Trots att det inte är lagligt att köpa sexuella tjänster.

En av dessa sugardejting-sajter har uppmärksammats eftersom studenter lockades med möjligheten att slippa ta studielån – ”Hej studenter! 0 kronor i studielån? Dejta en sugar daddy”. En förundersökning har inletts rörande dejtingsajten.

– Vi har tagit beslut om att titta på det här eftersom vi tycker att det verkar som det handlar om koppleri, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren, som leder förundersökningen, till Metro.

Sajten Rich meet beautiful finns redan i flera länder och enligt deras egna uppgifter har de ett par tusen användare i Sverige.

Norrmannen Sigurd Vedal, grundare av Rich meet beautiful, har i en intervju med systertidningen ETC Norrköping förklarat att man tar avstånd ifrån koppleriverksamhet och prostitution.

När ETC Västerås undersöker sajten kan vi snabbt konstatera att 50 män från länet finns närvarande. Antalet kvinnor på sajten som uppger att de är från Västerås är 25.

”Vad jag söker efter är en tjej som är intresserad av att ha en diskret relation där allting handlar om att skämma bort varandra – på våra olika sätt”, skriver en man.

Inte tid med en normal relation

En annan man skriver att hans arbete gör att han inte kan investera sin tid i en normal relation.

”Så ett arrangemang via den här sajten skulle vara idealiskt”, skriver han på engelska.

Fem minuter efter att ha loggat in med en falsk profil börjar en person som uppger sig vara en gift egenföretagare söka kontakt genom att inleda en chattkonversation.

En kvinna skriver i sin annons: ”Jag är en ung tjej som söker en sugardaddy. Det jag söker är en man som är attraktiv och generös med en tjock plånbok eller mycket pengar i banken och som är beredd på att skämma bort mig med dyra gåvor och pengar. För mig spelar det ingen roll om du är gift eller inte. Jag söker ett hemligt och obundet förhållande”.

– Vi har inte tittat lokalt på det här. Jag förlitar mig på uppgifterna som vi har nationellt, och det är Simon Häggström som är ansiktet utåt i de här frågorna. I de ärenden som man har tittat närmare på så har det rört sig om koppleri i samtliga fall, och det ser ut att vara prostitutionsverksamhet. Ifall det finns en kopplare låter jag vara osagt. Men själva sajtens upplägg är som gjort för att användas till koppleri, säger Daniel Lindström vid Västmanlandspolisen.

Han förvånas inte av att det är 50 män på sajten som uppger sig vara lokala.
– Det förvånar mig inte med tanke på hur stor sexhandeln har varit i Västerås i övrigt. Så det ligger helt i paritet med de siffrorna. Det skulle förvåna mig om det skulle vara färre i Västerås än ett genomsnitt i övriga landet. Detta är ganska nytt. Det är mer som en dejtingsida, men det förekommer också någon slags ekonomisk transaktion, fortsätter Daniel Lindström.

När Anna Runesson, regionkoordinator mot människohandel och prostitution, hör antalet lokala personer som uppger sig vilja bli ”sugardaddies” konstaterar hon:
– Det finns mycket jobb kvar att göra.