Inrikes.

2017-08-25 08:00
Stressade föräldrar utgör en stor risk för säkerheten runt Västerås skolor. ”Vid någon av skolorna har föräldrar kört in trots att det varit förbud att köra in”, säger Erik Johansson, en av verksamhetscheferna för grundskoleverksamheten vid Västerås stad. Bild: ADAM IHSE/TT
Stressade föräldrar utgör en stor risk för säkerheten runt Västerås skolor. ”Vid någon av skolorna har föräldrar kört in trots att det varit förbud att köra in”, säger Erik Johansson, en av verksamhetscheferna för grundskoleverksamheten vid Västerås stad.

Dålig trafiksäkerhet vid skolor i Västerås

En ny undersökning visar att trafiksäkerheten runt landets skolor har blivit ett allt större problem. Trafiksituationen är ett stort problem även vid vissa skolor i Västerås.

– Det händer saker och det är stressade föräldrar som ligger bakom, säger Erik Johansson, verksamhetschef för grundskoleverksamheten årskurs F–5 vid Västerås stad.

Trafiksäkerheten runt landets skolor har blivit ett allt större problem, visar försäkringsbolaget If:s årliga undersökning. Sex av tio rektorer som medverkar i undersökningen är oroliga för att allvarliga olyckor ska inträffa. Den största trafikfaran enligt dessa är just föräldrarna.

Oron har ökat senaste fem åren

Bolaget har frågat över 1 000 rektorer om hur trafikmiljön ser ut vid deras grundskolor. 55 procent uppger att trafiksäkerheten är ett problem. Det är en ökning med 10 procentenheter på fem år. 61 procent är oroliga för att något allvarligt ska inträffa. Detta kan jämföras med 45 procent år 2012.

Rektorerna uppger att det är föräldrarna som skjutsar barnen som är den största trafikfaran.

En av fem rektorer tycker också att föräldrarnas attityder till trafikreglerna har försämrats de senaste åren.

Hämtning och lämning värst

Det största trafikproblemet äger rum vid skolorna när många bilar kommer till platsen samtidigt när det är hämtning och lämning.

Cecilia Björk, rektor på Fridnässkolan, förklarar att det är en angelägen fråga även i Västerås.
– Det är väldigt trångt utanför Fridnässkolan. När alla 120 barnen kommer på måndagsmorgonen så är det många som skjutsar. Och alla stannar på den lilla grusvägen utanför. Visst är det trångt med bilar, säger Cecilia Björk.

Hon förklarar att man informerar föräldrar om att de ska stanna vid en plats en bit bort.

– Det är svårt att få dem att göra så när de har bråttom till jobbet. Det smidigaste är förstås att svänga förbi som de ofta gör. Föräldrarådet har också drivit frågan att man ska komma från ett håll så att alla åker från samma så att det inte uppstår möten. Dessa möten gör att det blir farligare för barnen, säger Cecilia Björk.

Hon förklarar att frågan har varit lika aktuell hela tiden under de två år som hon har jobbat som rektor.

– Man kan inte begära att föräldrarna ska gå och cykla med sina barn. Man kan dock diskutera frågan hur man ska lämna och hämta på ett säkert sätt. Det har vi gjort hela tiden när jag har jobbat här, fortsätter hon.

”Har uppstått bråk mellan föräldrar”

Erik Johansson, verksamhetschef för grundskoleverksamheten årskurs F–5 vid Västerås stad, förklarar att trafiksituationen varierar väldigt mycket beroende på vilken skola det rör sig om.

– Vi har några skolor där det är ganska stort problem, bland annat Hamreskolan, Norra Vallbyskolan och ett par skolor till. I stressade situationer är det väldigt farligt på morgonen och under hämtning, säger han.

Han förklarar att det har varit väldigt nära att barn har blivit påkörda vid skolor i Västerås de senaste åren.

– Det har uppstått bråk mellan föräldrar och föräldrar. Det har även uppstått irritation gentemot skolan när man har sagt att det inte får parkeras på vissa platser, berättar Erik Johansson.

Han fortsätter:
– Vid någon av skolorna har föräldrar kört in trots att det varit förbud att köra in. Det händer saker och det är stressade föräldrar som ligger bakom. Ifall de inte var stressade så skulle de inte ha gjort så. De gör saker som de normalt inte skulle göra, säger Erik Johansson.