Intervju.

2017-10-11 07:00
Vasiliki Tsouplaki. Bild: Jakob Svärd
Vasiliki Tsouplaki.

En andra chans till riksdagen

I förra valet var hon en av toppkandidaterna till riksdagen – men fick i sista stund se sitt namn bli förbikryssat av Fagerstas Stig Henriksson. Efter att Henriksson nu avsäger sig sitt uppdrag i förtid lämnar Vasiliki Tsouplaki kommunpolitiken för att ersätta sin partikamrat i riksdagens försvarsutskott.
– Det är jättespännande. Men när det har gått så många år sedan sist man var inställd på att ta en plats i riksdagen får man tänka om lite, säger hon till ETC Västerås.

Inför valet hösten 2014 spåddes Vasiliki kamma hem en riksdagsplats för Vänsterpartiet Västerås. När Fagerstas tidigare kommunalråd Stig Henriksson kryssade förbi henne och knep riksdagsplatsen kom det som en stor överraskning – för alla utom henne själv.

– Säker är man aldrig, det får man vara inställd på. Det är inte alltid säkert att partiet får en riksdagsplats från länet heller, även om Vänsterpartiet brukar få ett mandat, förklarar Vasiliki, när vi ses på ett kafé.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Även om hon inte blev särskilt överraskad av beskedet att Stig hade kryssats förbi henne berättar hon att det kändes surt att falla på mållinjen.

– Det klart att det kändes nedslående. Man satsar ändå på en valrörelse och är ute och kampanjar. Så det är klart att man känner sig lite inställd på att det ska gå vägen, även fast man vet att utfallet kan bli annorlunda.

Gymnasielärare

Efter valet och riksdagsplatsen som slank henne ur näven gick hon tillbaka till sitt jobb som gymnasielärare och har sedan dess fortsatt att arbeta kommunpolitiskt som oppositionsråd. Så hade det sannolikt fortsatt mandatperioden ut – om det inte var för ett nytt besked, som den här gången var av en karaktär som lyckades överraska även henne själv:

Stig Henriksson väljer, efter att ha fått avslag på en ledighetsansökan med anledning av att han ville ta hand om sin särbos barn medan hon satsar på en jobbmöjlighet, att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag i förtid.

Vasiliki vill inte recensera sin partikamrats beslut.
– Jag har ingen åsikt om hans val att sluta. Avslaget var en följd av hur riksdagens riktlinjer ser ut. Det får alla finna sig i tills man fattat beslut om nya riktlinjer.

Radikalt annorlunda vardag

Det innebär dock att hon nu står inför en radikalt annorlunda vardag under åtminstone ett år framöver: den som Västerås senaste riksdagsledamot. Från och med den 1 november och fram till och med riksdagens öppnande nästa år ersätter hon nämligen Henriksson och tar över hans plats i försvarsutskottet.

Än har Vasiliki inte hunnit sätta sig in i de nationella försvarsfrågor hon kommer att arbeta med – men som övertygad vänsterpartist sedan tidiga tonåren, när hon först gick med i Ung vänster, ligger frågor som den om fredsbevarande henne varmt om hjärtat.

– Det är jättespännande. Men när det har gått så många år från att man senast var inställd på att ta en plats i riksdagen får man tänka om lite. Jag får ta över alla Stigs uppdrag, då man inte kan stuva om i riksdagsgruppen. Det finns fördelar med det. Det är inte alltid man kan genomföra en planerad överlämning när man tillträder direkt efter ett val. Jag kommer att kunna sätta mig in i frågorna snabbt, säger hon.

Att gå från kommunpolitik till riksdagspolitik kommer att föra med sig uppenbara skillnader för henne – särskilt med tanke på var hon hamnar.

– Säkerhetsfrågorna står i fokus i dag på ett sätt som de kanske inte har gjort de senaste tio åren. Det har varit mycket diskussioner om försvarsbudgeten och försvarsministern nu. Man hamnar i hetluften direkt på ett annat sätt.

Hjärtefrågor

På kommunpolitisk nivå har några av Vasilikis hjärtefrågor kretsat kring jämlikhet, utbildning och barns uppväxtvillkor. Vilka de blir när hon tar plats i försvarsutskottet återstår att se.

– Nu har det varit mycket uppmärksamhet ett längre tag där på det här med värdlandsavtalet. Nu är det påskrivet, men motståndet mot Nato-samarbetet är fortsatt viktigt.

Även på längre sikt tycks hennes politiska framtid vara öppen.
– Jag kommer alltid att vara politiskt engagerad. Om det sedan blir som heltidspolitiker, fritidspolitiker eller som föreningsaktiv vet jag inte.

Men först, alltså: ett efterlängtat år i riksdagen.   

Vasiliki Tsouplaki om …

… den tillfälliga asyllagen
– Det är en omänsklig lag. Den försvårar rehabilitering för krigsskadade, familjeåterförening och integration. Det är ovärdigt ett land som Sverige att så aktivt motarbeta människor på flykt. Den som bara får tillfälliga uppehållstillstånd lever i ständig oro. Hur ska människor kunna fokusera på att lära sig ett nytt språk och etablera sig när de fortsatt har ett avvisningshot hängande över sig?

… arbetslösheten bland utrikes födda
– Det är ingen homogen grupp så det behövs snabba individuella insatser. I stället för högerns förslag om att skattesubventionera vissa branscher för att skapa nya enklare jobb ser jag att vi ska erbjuda utbildningar så människor kan söka alla de jobb som finns. Många företag och kommuner får i dag inte tag på den personal som de behöver. Vi behöver också ge folk bra språkkunskaper och tyvärr håller inte alla SFI-utbildare tillräckligt hög kvalitet.

… våldsbejakande extremism – IS och NMR 
– För att motverka dessa rörelser är det viktigt att förstå varför människor söker sig dit och hur rekryteringen går till. De senaste åren har fokus legat på att hitta dem som vill strida för IS medan beredskapen att hantera NMR har varit alldeles för låg. Det är viktigt att se att även de är ett reellt hot mot människors liv och mot demokratin.

… flygskatten och fordonsskatten 
– Det är rimligt att ha både flygskatt och fordonsskatt för de fordon som har höga utsläpp. Vänsterpartiet har kommit överens med regeringen om att det är viktiga miljöinsatser och jag tycker det är beklämmande att de borgerliga partierna så aktivt motarbetat det.