INFO OM ETC.

2017-04-19 14:33
Joni Nykänen, redaktör för ETC Västerås.
Joni Nykänen, redaktör för ETC Västerås.

ETC Västerås nya redaktör är...

Här är ETC Västerås nya redaktör, Joni Nykänen. Småbarnsföräldern med ett förflutet på Aftonbladet som tror på mångfald och granskande journalistik och som en gång blev riktigt starstruck i en gränd på Söder i Stockholm.

Vem är du?

– Driven journalist. Småbarnsförälder. Filmtokig. Numera är jag redaktör och ansvarig utgivare på ETC Västerås. Tidigare har jag jobbat på Fagersta-Posten, Norrbottens-Kuriren och Aftonbladet.

Det bästa med min ungefär tioåriga reporterkarriär är att jag har fått göra så många olika saker – kommunbevakning, kriminaljournalistik, nöje och kultur. Trots att jag tidigare har bott på väldigt många olika ställen i Sverige så är det här i Västerås jag har mitt hem.


Prenumerera på Västerås nya rödgröna lokaltidning – ETC Västerås – för 49 kr/mån


Vad vill du göra med ETC Västerås?

– Målet är att göra ETC Västerås till en tidning som du inte kan vara utan. Vi kommer att ha de djupgående reportagen där makten och vår omgivning granskas och skildras utifrån det vi tror på – rättvisa, antirasism, feminism och miljö. Du kan också räkna med agendasättande nyheter när du läser ETC Västerås. Kvalitet istället för “klickhets”. Det är både en ära och en utmaning att få vara med när en ny tidning föds.

Varför behövs den här tidningen?

– Hur ser en tidning ut som inte ägnar en tanke på vinst åt ägarna utan har journalistiken som mål? I mina öron låter det nästan för bra för att vara sant. ETC Västerås kommer att göra det lokala medielandskapet betydligt rikare. VLT har dessutom sedan länge en monopolliknande ställning som vi mer än gärna utmanar. Västerås behöver mer granskande journalistik - och mindre maktkoncentration inom media.

Varför ska man prenumerera på ETC Västerås?

– Tror du på mediemångfald och den lokala journalistikens betydelse? Nu ska vi lyfta fram röster som tidigare har haft svårt att nå fram i Västerås.

Namn: Joni Nykänen

Ålder: 37

Familj: Gift med Ingrid. Barnen Ingmar, 4, Julian, 6.

Specialfakta om Joni:

Visste du att jag ...

... har gått en kortare skådespelarutbildning i New York. Jag ville släpa ut mig själv ur min trygghetszon. Det funkade. Jag kommer aldrig att skådespela igen. 

... har träffat många inflytelserika personer. Men den enda gången som jag blev ”starstruck˝ var när jag mötte ”Seven”-regissören David Fincher i en gränd på Södermalm när han regisserade ”The girl with the dragon tattoo”. 

... har slutat njuta av söndagsstekar med gräddsås. Väljer hellre tofu med jordnötssås.