Inrikes.

2017-10-13 10:00
Anna Ehlin lägger Västerås Pride bakom sig. ”Det har varit mycket jobb, mycket glädje och många tårar. Jag ångrar inte en sekund att jag har gjort festivalen”, säger hon.  Bild: Joni Nykänen
Anna Ehlin lägger Västerås Pride bakom sig. ”Det har varit mycket jobb, mycket glädje och många tårar. Jag ångrar inte en sekund att jag har gjort festivalen”, säger hon.

Ingen vill ta över Västerås Pride – nedläggning hotar

Klockan klämtar för Västerås Pride. Om ingen vill ta över under årsmötet den 22 oktober går festivalen under.
​– Då läggs den ner, säger den tidigare projektledaren Anna Ehlin.

Västerås Pride firade fem år under Cityfestivalen. Men nu har de ideella krafterna bakom evenemanget gått vidare till andra utmaningar.

Det ser helt enkelt mörkt ut för Västerås Pride och dess framtid. Anna Ehlin och de övriga personerna i styrelsen gör vad de kan för att hitta efterträdare.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Om ingen vill driva vidare föreningen så kommer den att läggas ner. Så vi kommer att lägga fram det förslaget på årsmötet och så får vi se vad som händer då, säger Anna Ehlin.

Hon förklarar att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kandidater som vill engagera sig.
– Det finns en person, men det räcker tyvärr inte. Det är också oklart i vilken grad personen vill engagera sig. Styrelsen behöver vara minst tre personer och det har vi inte just nu.

– Som med många andra saker så vill folk att det roliga ska hända men sedan är det ingen som vill göra det själv. Någon annan ska göra det. Tyvärr saknas engagemanget, fortsätter hon.

”Alla har möjlighet att göra det”

Anna Ehlin känner att det vore jättetråkigt om det blev så att ingen tar över. Samtidigt har det varit en ansträngning att driva projektet, så det finns en viss känsla av lättnad.

– Vi har ändå drivit det här i fem år. Jag tycker att det är jätteviktigt att det ska finnas. Men är det ingen som vill eller kan ta över så är det så.

Hon konstaterar att vem som helst skulle kunna dra ihop en Pride-parad om viljan finns.
– Det borde inte kräva en förening. Så där har alla en möjlighet att göra det, som andra föreningar, Cityfestivalen, kyrkan eller Västerås stad. Det kan ju även vara privatpersoner som gör en parad, säger hon.

Västerås Pride har varit en del av Cityfestivalen och nästa år är det alltså stor risk att just den delen av festivalen inte kommer att existera.
– Om nu inte Cityfestivalen själva väljer att ha en Pride-parad så blir det troligtvis inget, säger hon.

Anna Ehlin har inte fört någon diskussion med Cityfestivalen ännu om just det.
– Men det kan vara en diskussion värd att ta.

Jobb, glädje – och tårar

Anna Ehlin var med sedan starten och berättar att det har varit en viktig erfarenhet att ta med sig.
– Det har varit mycket jobb, mycket glädje och många tårar. Jag ångrar inte en sekund att jag har gjort det. Det har varit alldeles fantastiskt, säger hon, och förtydligar att tårarna inte bara har berott på de långa arbetsdagarna och ansträngningarna:

– Det har också varit glädjetårar. Att se alla människor som har deltagit och engagerat sig har varit fantastiskt. Alla personer som har kommit fram och sagt att det här faktiskt betyder något för dem. Det har gett dem mod att berätta för sina nära vilka de är. Sådant ger oerhört mycket, säger hon.

Anna Ehlin menar att något kommer att saknas i stan ifall Västerås Pride försvinner.
– Samtidigt så överlevde ju Västerås innan vi hade en Pride-festival också. Det finns väldigt många Pride-festivaler i övriga Sverige så det är ingen bristvara. Klart det kommer att finnas en saknad.

Hon har vissa förhoppningar om att någon annan, eller möjligen de personer som har varit engagerade, ska väcka Västerås Pride till liv någon gång i framtiden.
– Det finns inget som hindrar att det inte ska kunna fortsätta senare. Men just nu så funkar det inte och det finns ingen annan än så länge, säger hon.

Pluggar på heltid

Just nu pluggar Anna Ehlin i Stockholm på heltid.
– Det är ganska krävande studier och jag har valt att satsa på mig själv ett tag, och inleda karriär. Jag läser onlinemarknadsföring på Medieinstitutet, säger hon.

Slutdatumet för Västerås Pride närmar sig. Tre personer behövs för att driva föreningen och planera festivalen.

 

Anna Ehlin om:

  • De starkaste ögonblicken:
    ”Under första Pride-paraden som vi hade så samlades alla vid den stora scenen. Jag klev upp där och såg alla som var på plats. Det var helt fantastiskt och trodde inte att det skulle hända. Jag trodde att det skulle vara jag och mina närmaste vänner. Det var roligt att se och det kommer jag aldrig att glömma.”
  • att ha sluppit hat och hot:
    ”Jag tror att vi har varit tursamma.”