Inrikes.

2017-11-24 06:00
Många köar för solcellsbidrag. ”Därför lägger vi 200 miljoner kronor redan i höst och ytterligare 525 miljoner kronor nästa år för att ta bort kön och öka takten i utbyggnaden. Vi vill också göra det enklare att söka stödet”, säger Lövin.  Bild: TT
Många köar för solcellsbidrag. ”Därför lägger vi 200 miljoner kronor redan i höst och ytterligare 525 miljoner kronor nästa år för att ta bort kön och öka takten i utbyggnaden. Vi vill också göra det enklare att söka stödet”, säger Lövin.

Kö till pengar trots satsning på solceller

Regeringens ökade satsning på stöd till solceller har inte betat av köerna. I Västmanlands län finns 271 ansökningar i kö i väntan på nya statliga pengar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Under många år har stödet till solceller varit begränsat och fler har sökt än vad det har funnits pengar till. Därför har väntetiderna vuxit till i år. I hela landet står över 3 000 hushåll i kö, enligt statistik från Energimyndigheten.

– Vi väntar än. Stödet har ju tagit slut varje år. Det är lite tråkigt, men positivt att efterfrågan har varit långt större än vad politikerna har trott, säger Rickard Törnblom, delägare av familjeföretaget LT konsult fastighetsservice, ett Västeråsföretag som har installerat solceller.

Han konstaterar att familjeföretaget väntas få ta del av solcellsstödet i början av 2018.
– Jag ser inte denna väntan som ett problem så länge man har med det i kalkylen, säger han.

I Västmanlands län är antalet ansökningar i kön 271 stycken fram till i mitten av november.

Enklare söka stöd

Redan 2015 avsatte regeringen mer pengar till solcellsstödet för att kunna beta av kön.

I budgeten för 2018 vill regeringen göra en ökad satsning på solcellsstödet, inledningsvis med 200 miljoner kronor i år och 525 miljoner kronor nästa år.

–  I dag står 3 000 hushåll i kö för att ta del av regeringens solinvesteringsstöd. Därför lägger vi 200 miljoner kronor redan i höst och ytterligare 525 miljoner kronor nästa år för att ta bort kön och öka takten i utbyggnaden. Vi vill också göra det enklare att söka stödet, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).

Tvåa på solcellstoppen

Regeringen vill också höja stödnivån från 20 till 30 procent av investeringen för privatpersoner. Detta beslut tas i december i samband med att budgeten klubbas i riksdagen.

– Det är välkommet. Köerna gör folk osäkra och det hämmar självklart utbredningen. Om ett par år kommer elbilar och andra CO2-neutrala ellösningar dominera, säger företagaren Rickard Törnblom.

Enligt SCB var den installerade effekten i Västerås kommun 23,7 W vid årsskiftet. Man kan också konstatera att Västerås finns med bland de tio kommuner med mest installerad solcellseffekt, enligt SCB 2016.

Västmanlands län ligger också över snittet i landet sett till hur mycket som är installerat.

Förra året var Västerås tvåa på Solcellstoppen, en rankning av vilka kommuner som har mest solceller i elcertifikatsystemet. I år landade kommunen på plats 76. Rankningen baseras på watt per kommuninvånare och Västerås ligger på 15,3 watt medan kommuner som Ödeshög, Vadstena, Varberg och Boxholm har 60 watt per invånare.

Det förekommer dock diskussioner kring statistiken och hur man egentligen ska räkna. Solcellstoppen har elcertifikatsystemet som statistikkälla, där mer än hälften av solcellsanläggningarna saknas.

 

Ansökningar

2017: 132 inkomna ärenden hittills under året

2016: Totalt 145 inkomna ärenden

2015: Totalt 51 inkomna ärenden

2014: Totalt 49 inkomna ärenden

2013: Totalt 35 inkomna ärenden