Inrikes.

2017-11-22 07:00
Victoria Ben-Chivar vill få fler att ta bättre bilder med mobilen. ”Vi vill att folk ska kunna ta sitt mobilfoto till nästa nivå!”, säger hon.  Bild: Jon Forsling
Victoria Ben-Chivar vill få fler att ta bättre bilder med mobilen. ”Vi vill att folk ska kunna ta sitt mobilfoto till nästa nivå!”, säger hon.

Så tar du bra bilder med din mobiltelefon

Krävs det en dyr kamera för att ta professionella bilder?
Nej, menar Västeråsföreningen Studio 021 – som bjuder in till en workshop om hur man kan ta fantastiska fotografier med sin mobiltelefon: ”Vem som helst kan ta sådana här bilder”, säger Victoria Ben-Chivar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Två bilder ligger på ett bord inne i kaféet vid Västerås konstmuseum på Karlsgatan 2.

En är på en lampa, den andra är på två gummiankor. Båda ser ut att vara tagna av en professionell fotograf, med hjälp av en dyr systemkamera, ett stort objektiv och kanske ett och annat blixtstativ också.

Men det är de inte – västeråsaren Victoria Ben-Chivar har tagit med sig bilderna för att visa vad det går att åstadkomma med hjälp av en vanlig mobiltelefon.
– Jag har tagit båda två med min vanliga mobiltelefon, en Sony Experia Z3. Vem som helst kan ta sådana här bilder, så länge man inte har en riktigt gammal mobil. Men allt från till exempel en Iphone 4 och framåt går bra, säger hon.

Flera knep

Att ta bilder med sin mobil och lägga upp dem för allmän beskådan är populärt, tack vare sociala medier som Instagram och Facebook. Men hur kan man maximera sina bilder, och vilka knep kan man ta till för att få dem att se så professionella ut som möjligt?

Den som vill veta det kan bege sig till Västerås konstmuseum söndagen den 26 november klockan 14.00. Då arrangeras en workshop i samarbete med det lokala fotograf- och artistkollektivet Studio 021, som kommer att handla om hur man kan förbättra sin mobilfotografering. Studio 021 kommer att gå igenom funktioner i mobiltelefonen, olika appar och objektiv som kan hjälpa hobbyfotografer att ta finare och mer intressanta bilder.

Ta fotot till en ny nivå

Victoria Ben-Chivar är en av sex fotografer som ingår i Studio 021, och berättar att hon själv fick upp ögonen för fotokonsten på allvar för cirka åtta år sedan:

– Jag är grafisk formgivare och har studerat konst, mitt intresse för bilder föddes redan när jag var fyra år. Men intresset för fotografering kom senare, när jag var kring 23 och träffade en väldigt duktig fotograf, berättar Victoria, som flyttade till Västerås för sex år sedan efter att tidigare ha bott i Moskva.

Vad vill ni förmedla till de som kommer på er workshop på konstmuseet?
– I stället för att bara använda de inställningar som finns på din mobil kanske du vill börja experimentera med andra grejer, som objektiv och stativ. Man kan lära sig om olika appar, som Lightroom eller Pixlr, eller till exempel Adobe Photoshop Mix för digital art där man kan kombinera olika bilder eller jobba med olika lager, säger Victoria Ben-Chivar.

Sedan lägger hon till, med ett leende.
– Vi vill att folk ska kunna ta sitt mobilfoto till nästa nivå!

 

Tre vanliga nybörjarmisstag: 

 

  1. Många ställer sig alldeles för långt från objektet. Det är inte bra att använda zoomen på mobiltelefonkameran, då tappar man mycket i kvalitet på bilden.
  2. Man använder blixten på mobilen för ofta, och det blir inte ett fint ljus av det. Försök i stället använda det naturliga ljus som finns så gott det går.
  3. Många använder HDR (High Dynamic Range), det vill säga automatiska effekter i sina mobiler, alldeles för mycket. Det blir för stor kontrast mellan objektet och bakgrunden, och färgerna blir för starka.

Källa: Victoria Ben-Chivar, Studio 021