Reportage.

2017-10-25 07:00
”Mina egna tonår var tuffa. Jag har sex syskon så det var trångt hemma. Mina föräldrar arbetade dubbelskift för att försörja oss”, säger Hussein Qasim.   Bild: Jessica Forsling
”Mina egna tonår var tuffa. Jag har sex syskon så det var trångt hemma. Mina föräldrar arbetade dubbelskift för att försörja oss”, säger Hussein Qasim.

”Vi måste visa ungdomarna att de kan lyckas”

En gång var han själv en vilsen tonåring på Bäckby. I dag är han en av stadsdelens lysande eldsjälar. ETC har träffat Hussein Qasim, fritidsledare och initiativtagare till en rad ideella Bäckby-projekt.
​– Vi måste visa ungdomarna att de kan lyckas med livet, säger han.

Solen skiner över höstgula träd och blekgrå asfalt. Ett par ungdomar korsar Bäckby torg och en tant kommer ut från matbutiken, stödd av en rullator. Några barn går över gatan med skumpande ryggsäckar och målmedvetenhet i stegen. Hussein byter några ord med dem och det visar sig att de ska till fritidsgården. Klockan är just efter lunch och det finns inte en vrå av torget som inte är upplyst.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Nu på dagen, när solen skiner, då kommer folket ut. Även vuxna och gamla. Men på kvällen, efter klockan åtta ungefär, då är det helt dött här. När inga vuxna är ute kan ungdomar komma hit och få torget för sig själva, säger Hussein.

Koll på området

Hussein Qasim vet vad han pratar om. Bäckby är den plats där han har tillbringat större delen av sin barndom, tonåren och sitt arbetsliv i vuxen ålder. Det är tydligt att han kan området som ett rinnande vatten. Vägar, genvägar och gatunamn. Men också mentalitet, attityder och snacket på gatan. Insikterna och erfarenheterna han bär med sig från sin egen barndom är ovärderliga i rollen som fritidsledare och vägledare för ungdomar i samma område.

– Mina egna tonår var tuffa. Jag har sex syskon så det var trångt hemma. Mina föräldrar arbetade dubbelskift för att försörja oss. De jobbade som städare mellan fyra på natten till två på dagen och på kvällarna var de så klart trötta. Jag klarade skolan men det kändes inte alltid som att jag fick fram det jag kunde, säger han.

Fritidsgården blev den trygga hamnen i tillvaron. Här fanns vuxna som såg Hussein och brydde sig om honom långt utöver kraven för deras tjänster. De pratade med honom om skolan och livet. Ibland besökte de till och med hans fotbollsträningar på Råby. Hussein betygar om och om igen hur mycket de betydde för honom.
– Det är tack vare dem som jag själv jobbar med ungdomar i dag. Jag vill ge till andra det som de gav mig.

Visar andra vägar

När Hussein Qasim berättar om ungdomarna som hamnar snett på Bäckby gör han det med klarhet och pondus. Budskapet är egentligen ett enda: Folk vill förändras när de märker att det går. Har samhället redan dömt ut dig – då ser du ingen annan väg. Ett av Husseins ideella projekt är Stöd från Bäckby som går ut på att han och fem andra Bäckby-ungdomar nattvandrar tillsammans. De rör sig på torget och åker bussen fram och tillbaka till området.

– Ungdomarna känner tillit till oss. Vi blir en bro mellan dem och till exempel soc eller polisen. Det gäller att förstå att ungdomar kan göra misstag men att inte ge upp dem för det. Många av dem tror inte att de någonsin kan lyckas. Om vi visar dem möjligheterna att utvecklas kan de också se att det finns andra vägar, säger Hussein.

Sedan projektet började i somras har det skett en radikal minskning av rapporter om bilbränder och skadegörelse. Nattvandrarna har hittills arbetat ideellt men har nu sökt medel från kommunen. Målet är att anställa en projektledare.

Ökar tillgängligheten

Ett annat ideellt engagemang är Bäckby United. Som barn fick Hussein promenera till Råby med sin fotboll eftersom Bäckby inte hade något eget lag. Det kunde vara mörkt och kusligt och han försökte alltid ta sällskap med kompisar dit och hem. Nu vill han öka tillgängligheten för barnen i området.

– Vi vill ge barnen chansen att spela. Alla kan vara med oavsett kunskap och färdigheter. Det viktigaste är att vi umgås och har roligt, säger han.

I Bäckby United har ledarna tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer och alla avgifter hålls nere. De barn som vill spela ska få chansen att göra det oavsett ekonomi och hemförhållanden. För att det ska bli så bra som möjligt söker föreningen sponsorer. Hussein betonar att de bygger upp lag där ”alla ska känna sig trygga”.

– Vi som leder träningarna är kompetenta fritidsledare som ser alla barn. Senare kommer vi spela matcher men de som inte vill behöver inte göra det, säger han.

Aktivitet nästan varje dag

Jag får en rundvandring på fritidsgården. Ett biorum fullt av kuddar och ett rosa biljardbord. Och mitt i allt äts det mellanmål. Djuptallrikar och skedar klirrar och det tisslas och tasslas när vi går förbi. En vanlig vecka händer det saker nästan varje dag på gården. På måndagar spelas det till exempel bingo med mötesplatsen för äldre som ligger intill. Det är temakvällar och hemliga resor. Bakning och badutflykter.

– Det viktiga är att spräcka den där bubblan som är farlig att fastna i. Fritidsgården kan inte göra allt och det är därför vi har startat Stöd från Bäckby och Bäckby United. Vi måste visa ungdomarna alla möjligheter som finns, både här och i resten av samhället. Vi behöver lite mer hjälp utifrån. Men basen, det kommer alltid att vara fritidsgården.    

 

• Namn: Hussein Qasim
• Ålder: 28
• Bor: Råby i Västerås
• Familj: Sex syskon
• Gör: Fritidsledare på Bäckby fritidsgård. Driver projektet Stöd från Bäckby och är ordförande i Bäckby United.
• Intressen: Fotboll och träning.