Kultur & Nöje.

2017-11-03 12:00
 Med dagens teknik är det inte särskilt svårt att göra en podcast hemma . Bild: Jessica Gow/TT
Med dagens teknik är det inte särskilt svårt att göra en podcast hemma .

Andra poddar med kopplingar till Västerås

Det finns flera poddar med kopplingar till Västerås, här är ett urval: 

Forskarpodden
Lyssna på uu.se
• Jonas Löfvenberg och Niklas Norén, journalister på VLT respektive Sala Allehanda, driver Forskarpodden i ett samarbete med Uppsala Universitet. Varje avsnitt är ungefär en halvtimme långt och fokuserar på en forskare och hens arbete. Vad gör de på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem? 2016 nominerades podden till Svenska podcastpriset. 23 avsnitt har sänts.

VIK-podden
Lyssna på svenskafans.com
• Podden produceras av SvenskaFans.com där Västerås-redaktionen tar fokus på VIK Hockey. Hittills har sju avsnitt sänts och det sista sändes i oktober i år. Avsnitten är knappt en timme långa.

Västerås fandom i Fandompodden
Lyssna på fandompodden.podbean.com
• Fandompodden är en stafettpod där lokala fandomgrupper i Sverige turas om att sända. Varje avsnitt är 30 minuter och handlar om all form av fantastik och fandom i synnerhet. Västerås har bland annat sänt avsnitten 41-45.

Krocken
Lyssna på Sveriges Radio Play
• Västeråsaren Mohamed Hassan driver podden Krocken tillsammans med Marianna Ijmaya. De är båda unga och deras föräldrar kommer från Irak. I podden berättar de öppenhjärtigt om de kulturkrockar som de upplevde under sin uppväxt. Varje avsnitt är ungefär en halvtimme. Podden sänds i P3.

VSK-podden: På 65:an
Lyssna på vsk.nu
• Supporterpodden startade i våras. Det sjätte avsnittet sändes i oktober i år. Då behandlades premiärmatchen och resten av bandysäsongen, men även den senaste tidens händelser i VSK fotboll. Gäster var två supportrar.

Arosröster
Lyssna via exempelvis soundcloud
• Västeråsaren Suzzie Nilsson intervjuar västeråsprofiler som till exempel narkosläkaren Lennart Klaar och visartisten Tina Wilhelmsson. Intervjuerna är personliga och blandar högt och lågt. Har hittills kommit upp till cirka ett tiotal.

Civilsamhällespodden
Lyssna på itunes
• Drivs av Västeråsaren Tjarls Metzmaa. Han träffar i varje avsnitt en person som är engagerad i civilsamhället för att diskutera engagemang och organisering. Varje gäst berättar också om sin egen organisation och deras lärdomar. Över 20 avsnitt har spelats in och varje avsnitt är cirka en timme långt.

Kanskedansen
Lyssna på itunes eller metzmaa.se
• Småbarnsföräldrarna Charles och Jonella Metzmaa poddar om äktenskapet och föräldraskapet. Exempel på ämnen som tas upp är snaskbudget, var en förvarar viktiga papper, blöjbyten, stress och otillräcklighet. En personlig och naken podd å ena sidan och en praktisk och jordnära å den andra. Det har sänts knappt 30 avsnitt och varje avsnitt är cirka 30 minuter långt.

Tankar med
Lyssna på sommartankar.libsyn.com
• Daniel Redgert, uppväxt i Västerås, gör spjutkarriär i Stockholm. Nyligen sa han upp sig från produktionsbolaget Perfect Day för att bli sidekick i TV4:s Idol. I sin podd intervjuar han kändisar av olika slag om livet, pengar, framgång, motgångar och sex. Varje avsnitt är cirka en timme långt.

Filip och Fredrik podcast
Lyssna på exempelvis itunes
• Fredrik Wikingsson och Filip Hammar (ursprungligen från Köping) har snart kommit upp i 200 poddavsnitt. De poddar både på svenska och engelska. Varje avsnitt är cirka en timme långt och handlar om de bästa vännernas tankar och betraktelser om stort och smått.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter