Kultur & Nöje.

2017-06-16 12:00
Bio min bio är en klubb för den som är 15–25 år och det erbjuds utvalda filmer varje vecka, dessutom arrangeras debattkvällar.      – Unga behöver få göra sådana här  saker och känna att de kan påverka, säger Klara Folke. Bild: Jessica Forsling
Bio min bio är en klubb för den som är 15–25 år och det erbjuds utvalda filmer varje vecka, dessutom arrangeras debattkvällar. – Unga behöver få göra sådana här saker och känna att de kan påverka, säger Klara Folke.

Bio min bio lockar unga med film och debatter

Biografen Elektra har blivit ett vattenhål för ungdomar. Bio min bio förvandlar biosalongerna till arenor för debatt och diskussion. 
​– Filmer som väcker känslor är en jättebra utgångspunkt i politiska debatter, säger 15-åriga Melvin Petersén som är en av arrangörerna. 

Junisolen står högt på himmelen och femmorna har rast utanför fönstret. Melvin Petersén och Klara Folke ler snett åt deras lekar. Det är bara några år som skiljer dem åt från barnen som hoppar i studsmattan och jagar varandra på skolgården. Men för en 15-åring kan fyra år hit eller dit spela en väldigt stor roll. 

Till hösten väntar gymnasiet; Melvin har valt ett samhällsvetenskapligt program i Västerås och Klara ett teknikprogram i Stockholm. Två helt olika inriktningar kan tyckas, men Melvin och Klara har mer gemensamt än man kan tro. Båda drivs av ett starkt samhällsengagemang: Melvin är språkrör för Grön ungdom Västmanland och Klara brinner för frågor som hbtq, antirasism, feminism och miljö. För drygt ett halvår sedan värvades de som arrangörer till Elektra bios ungdomsprojekt Bio min bio. Projektet har funnits sedan 2014, och har som syfte att locka ungdomar till biografen som ligger inne i Culturen.

– Det här är perfekt för mig som inte vill gå med i något ungdomsförbund. Genom Bio min bio kan jag få utlopp för mitt samhällsengagemang på andra sätt, säger Klara. 

Sedan i höstas har de arrangerat två politiska debatter och en Youtubekväll på Elektra. Den ena debatten handlade om svensk identitet och inleddes med Soran Ismails film ”Absolut svensk”.
– Det fungerar jättebra att ha debatter på bion. Ljus- och ljudanläggningen är väldigt avancerad och det är effektivt att jobba med film i debatterna. Film väcker känslor och blir något att ta avstamp ifrån, säger Melvin. 

Tema feminism och jämställdhet 

Den andra politikdebatten hade temat feminism och jämställdhet. Melvin var en av debattledarna och ordnade så att han kunde ta emot publikens frågor via nätet. Att leda en debatt som dedikerad ungdomspolitiker är dock inte helt oproblematiskt:
– Jag får alltid inleda med att säga att jag ska vara helt objektiv. Men ibland är det svårt att leda debatten. Blir diskussionen långtråkig måste jag gå in och avbryta. Jag får tåla en del, till exempel att folk blir arga, säger Melvin. 

Ett av evenemangen har varit till synes opolitiskt. Klara och Melvin kom på idén att arrangera en nostalgikväll tillägnad Youtube-klipp som de en gång i tiden älskade att titta på.
– Det blev klipp som Karamelldansen och ”I just want to be cool”. Vi skrattade så himla mycket. Och skämdes! Jag och Melvin var tvungna att gå ut och bara: ”Vad sjukt att vi har gillat de klippen!”, säger Klara. 

Till hösten vill de få fler unga att engagera sig i samhällsfrågor. De kommer bland annat att arrangera debattsporter som riktar sig till unga som vill lära sig mer om olika debatttekniker. Genom lekar och övningar får ungdomar lära sig att argumentera och att stå på sig. Melvin, som har erfarenhet av politiken, vet att det kan vara lätt att bli ”överkörd av de äldre”. Melvin och Klara vill lära unga att vässa sina argument och att våga ta för sig.
– Bio min bio håller på att bli ett samhällsprojekt. Unga behöver få göra sådana här saker och känna att de kan påverka. Vi ger dem verktygen att lyckas med det, säger Klara Folke. 

De kommer också att anordna tävlingar där priset blir att visa en valfri film för vänner i en av biosalongerna. Alla som är med i Bio min bio har chans att påverka filmutbudet på Elektra bio. En gång i veckan får unga i åldrarna 15–30 år se en utvald film till rabatterat pris. Vilken film det blir bestämmer ungdomarna i projektet. 

Måste en vara rödgrön för att gå med i Bio min bio?
– Inte alls. Kom på en kväll och se om det är något för dig. Vi behöver människor som hjälper till och du måste inte vara rödgrön för att göra det. Det ska vara engagemanget för samhället som styr och inte exakt vilket parti du sympatiserar med, säger Melvin. 

 

• Namn: Klara Folke och Melvin Petersén
• Ålder: 15
• Gör: Går i nian på Kunskapsskolan. Till hösten börjar gymnasiet. Melvin är också språkrör för Grön ungdom Västmanland.
• Aktuella: Som arrangörer för Bio min bio.