Kultur & Nöje.

2017-08-18 12:00
 • Anders Eriksson och Leif Pettersson på Elektra Folkets bio™ i Västerås konstaterar att det är svårt att locka yngre personer till biografen.  – Den största konkurrenten är egentligen att folk sitter hemma, säger Anders Eriksson. Bild: Joni Nykänen
  Anders Eriksson och Leif Pettersson på Elektra Folkets bio™ i Västerås konstaterar att det är svårt att locka yngre personer till biografen. – Den största konkurrenten är egentligen att folk sitter hemma, säger Anders Eriksson.
 • Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Pressbild
  Fantastiska vidunder och var man hittar dem.

Klassikersatsning inför höstens biopuls

För fjärde sommaren i rad bjuds västeråsarna på utomhusbio vid Lögastrand. ETC Västerås passar på att ta pulsen på biokulturen i stan – och blickar framåt mot en klassikerhöst.

Biosommaren är inne på slutspurten. Västerås stad avrundar den med utomhusvisningar av ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” (18/8) och ”Captain Fantastic” (19/8).

På Elektra Folkets bio kan man inom kort se fram emot en satsning på klassiker som inkluderar hyllade filmer som Herzogs ”Fitzcarraldo”, Argentos ”Suspiria”, Dreyers ”En kvinnas martyrium” och Campions ”Pianot” – och även ett samarbete med Cinemateket. Några av höjdpunkterna i höst på Filmstaden är ”Blade runner 2049” och Tomas Alfredsons ”Snömannen”.

En och annan film som borde kunna locka cineaster till biosalongerna.
– Den största konkurrenten är egentligen att folk sitter hemma, säger Anders Eriksson, biografföreståndare på Elektra Folkets bio.

– Vi har haft svårt att locka de yngre till vår biograf. Det är inte helt lätt. Det kan man inte säga, säger hans kollega Leif Pettersson, som är verksamhetsledare på Elektra Folkets bio.

Stora möjligheter för filmfantaster

Han konstaterar att Västerås är en tekniskt inriktad stad och att högskolan också har främst tekniska ämnen. De har en något äldre publik jämfört med Filmstaden.

Leif Pettersson förklarar att det finns en viss oro för att biografkulturen i stan inte ska utvecklas.
– Det finns ju biografer som har försvunnit. I och med att tekniken blir bättre hemma och att fönstret mellan biovisning och visning på andra plattformar blir kortare, säger Leif Pettersson.

Leif Pettersson och Anders Eriksson påpekar att det finns stora möjligheter för eldsjälar att engagera sig i Folkets bios verksamhet för att på så sätt påverka repertoaren.
– Framför allt ska man komma hit. Sedan upptäcker man mer själv. säger Leif Pettersson.

Anders Eriksson konstaterar att om det visar sig att en skräckfilm som ”Suspiria” drar besökare till biografen så skulle man kunna ha ett program med exempelvis skräcktema. Specialbeställningar av film kan göras från London för att kunna ha exklusiva visningar.

Det finns därmed alltså underutnyttjade möjligheter för stans filmintresserade.
– Det gäller bara att få skräckfantasterna att känna till att exempelvis ”Suspiria” går här. Ofta har folk skygglapparna på och bara håller koll på Filmstadens repertoar, säger Anders Eriksson.

Något färre besök än förra sommaren

Marina Eriksson, biografchef på SF Bio i Västerås konstaterar att Filmstaden har haft en bra biosommar jämfört flera andra biografer i landet.
– Den är dock inte lika stark som föregående sommar. Men vi är fortfarande mycket nöjda med besöken vi har. Vi följer årsbudgeten, säger hon, och lyfter fram den femte ”Pirates of the caribbean”, ”Dumma mej 3”, ”Apornas planet: striden” finns bland filmerna som har gått bra.

Hon räknar med att bioåret ska avslutas starkt med den kommande ”Star wars”-filmen – trots att ”Star wars: Rogue One” inte gick lika bra som väntat.
– Jag tycker att Västerås är en bra biostad. Vi har många besök. Ofta får vi feedbacken att det är trevligt bemötande, bra personal, salonger och filmer, säger hon.

Hon tror att ”Borg” (som handlar om Björn Borgs rivalitet med John McEnroe) kommer att dra mycket folk.
– Många företag bokar in sig på den, säger Marina Eriksson.

Viktigt med fler bioaktörer

Hon lyfter fram att det är väldigt viktigt att även Folkets bio finns i stan.
– Vi kan inte täcka in alla olika filmtyper som finns. De har mycket bra film de också, säger hon.

Det förekommer ingen dialog mellan Folkets bio och Filmstaden i Västerås.
– Ibland blir det ju så att vi visar samma filmer, säger Marina Eriksson.

Fler besök sedan bioflytten

Hon har varit bioansvarig på SF i Västerås sedan 2013 och konstaterar att det har funnits en oro att man ska börja tappa i antal biobesök.
– Vi kan dock se att besökssiffrorna håller i sig. Tekniken förbättras också hela tiden. Vi har ökat i antal besök sedan vi flyttade från den gamla biografen till den nya, säger hon.

På några biografer i Malmö, Göteborg och Stockholm kan man se vissa filmer, som Christopher Nolans krigsfilm ”Dunkirk”, i formatet 70 mm. Filmrullar i stället för dagens standard med digitala projektorer. Ännu en satsning på bioupplevelser för att slå tillbaka mot konkurrensen från tv.
– Det är ju lite samma fenomen som att det är populärt med vinyl. 70 mm har tidigare funnits i Västerås. Under den tiden som vi hade Prisma-biografen här, säger Anders Eriksson.

Men den som fortfarande drömmer om att få se uppleva sådana visningar i Västerås kan i stort sett glömma det.

Tekniken finns inte kvar i stan.

– Det kommer inte att komma. Då behöver man ha två av de här gamla maskinerna och vi har inga sådana kvar, säger Marina Eriksson.

 

Elektra Folkets bios satsning på klassiker i höst (i urval):

 • 26/8 & 30/8 Fitzcarraldo (av Werner Herzog från 1982).
 • 17/9 & 20/9 Pianot (av Jane Campion från 1993)
 •  21/10 & 25/10 Hiss till galgen (av Louis Malle från 1958).
 • 3/11 & 8/11 Suspiria (av Dario Argento från 1977)
 •  18/11 & 22/11 En kvinnas martyrium (av Carl Th. Dreyer från 1928).
 • 30/12 & 3/1 Guldfeber (av Charlie Chaplin från 1925).

  Elektra bio visar i samarbete med Cinemateket:
 •  4/10 Daughters of the dust (Drama från 1991 av Julie Dash).
 •  18/10 Erotikon (Romantisk komedi från 1920 av Mauritz Stiller).
 • 1/11 En blondins kärleksaffär (Dramakomedi från 1965 av Milos Forman).
 •  15/11 Mina drömmars stad (Drama från 1976 av Ingvar Skogsberg).