Kultur & Nöje.

2017-10-27 12:00
Bild: TT

Malmberg: ”Jag har svårt för att hålla tyst”

Skådespelaren Claes Malmberg är Västerås-aktuell med humorshowen ”Best of…”. För ETC Västerås berättar han om livets svåra insikter.
​– Det viktigaste är att vi överlever.

Claes Malmberg har varit ledig i fyra månader. Först beskriver han en tillvaro som låter ganska bekväm. Han har läst tidningen, druckit kaffe och rest till både Brasilien och Mallorca.

Men sedan konstaterar han att det som har tagit upp stora delar av tiden är flickvännen Janianas hälsotillstånd.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Efter nyår drabbades hon av en svår huvudvärk och läkarna befarade att det rörde sig om en hjärntumör. Men det visade sig att hon hade drabbats av en ovanlig bakterie och hon behövde opereras akut på neurointensiven i Lund.

– Hon var nära att dö och låg i respirator. Hon är fortfarande inte helt frisk, men mår bättre. Det går helt klart åt rätt håll. Men hon har nervsmärtor. Jag har förstått att det är den värsta slags smärtan man kan ha. Hon är en tapper människa. Det där har egentligen tagit upp all min tid, säger han och fortsätter:

– Hur mycket teater man än spelar eller hur mycket man än pratar om politik, så när det kommer till sådana här saker så är man ganska liten. Det viktigaste är att vi överlever och får den vård vi behöver, säger han.

Teorier var viktigast

Han konstaterar att dessa upplevelser har förändrat honom.
– När jag var 17 år och ägnade mig åt politik så var det teorier som präglade mig. Att säga ”det viktigaste är att vi är friska” är också en teori. Tills det i praktiken drabbar en. Man förändras inte av teorier. Man kan få idéer av teorier. Men det är praktiken som förändrar en och gör en klokare, säger han.

När han kommer till Västerås den 28 oktober så är det med humormaterial som han har samlat på sig under tio års tid.
– 2007 gjorde jag ”Guys and dolls” med Tommy Körberg och jag ville också göra en mindre turné vid sidan av och i mindre lokaler. Det kom först okej med folk. Sedan hände något och det började komma fler och fler. I början fattade jag inte vad det berodde på – men sedan insåg jag att nätet bidrog till det. Jag har ju ingen dator, så jag hade inte koll på vad som hände, säger han.

”Best of Claes Malmberg” är inget tvärsnitt av det som han har gjort under sin karriär. Så den som vill uppleva genombrottsrollen Ronny Jönsson kan glömma det.

Det som han gör på scen liknar standup. Men det kommer även att förekomma musik.
– När jag står där är jag mer av en estradör än standup, säger han.

Kommer din politiska sida fram?

– Snarare min humanistiska sida. Jag är politisk i många stycken, men inte på det sättet att jag agiterar. Det kanske jag gjorde tidigare, när jag var förbannad. Jag är fortfarande arg, men kan ibland tycka att humorn får stå tillbaka för åsikterna. Det är viktigare att ha åsikter än att vara rolig. Det finns i och för sig säkert komiker som har sagt det om mig någon gång i tiden, säger han.

För honom är det viktiga just nu att få människor att skratta.
– Förhoppningsvis finns det en humanistisk grundton, men jag har inget behov av att uppfostra min publik, säger han.

Röstat på Vänsterpartiet

När det gäller partipolitik så har han alltid röstat på Vänsterpartiet.
– Numera gör jag det under protest. Det är inte för att jag tycker att vänstern har skött sitt åtagande särskilt bra de senaste åren, säger han.

Du har sagt att du skulle vilja bli statsminister. Ett skämt?
– Ja, det var ett skämt. Det hoppas jag att alla förstod. Men klart jag skulle vilja prova på det ifall erbjudandet kom. Jag skulle inte bli så långvarig. Jag är för kontroversiell för att ägna mig åt politik. Det handlar om att vara en bekväm människa och inte för jobbig. Jag har svårt för att hålla tyst.

I januari återvänder han till Västerås igen när han spelar anden i ”Äventyret Aladdin”.
– Jag har inte spelat barnteater sedan jag spelade i Klas Klättermus på Dramaten. Det här är mest för mitt eget höga nöjes skull. Förhoppningsvis blir det kul för de som tittar också.

Nu är alltså Claes Malmbergs långledighet snart ett minne blott.
– Jag är som alla andra att jag får dra igång mig själv. Jag hade det skönt när jag var ledig för man slipper pressen. Det är mycket stress och press i mitt jobb. Hade jag haft råd så skulle jag ha velat vara ledig längre. Men när jag väl jobbar så är det roligt, säger han.    

Claes Malmbergs nöjestips: 
Tv-serie:
• På SVT Play har jag tittat på en fransk serie med titeln ”Falsk identitet”. En spionserie som är bland det bästa jag har sett. Det är på John Le Carré-nivå. Fantastisk.

Musik:
• Bob Dylan är alltid bra. Skivorna är inte grejen för mig, det är mer låtarna – som ”Jokerman” och ”Don’t fall apart on me tonight”. Jag tycker om den perioden när han var gospelinspirerad.

Bok:
• Jag läser annars inte så mycket deckare. Men när jag var i Brasilien hade jag fått med mig tre Lars Kepler-böcker. Den första var jättebra. När jag läste den andra kände jag att jag läste samma bok en gång till. När jag kom till den tredje kunde jag inte hålla reda på vilka böcker jag hade läst för de handlade om samma sak. Så det här är ett avslöjande. En Kepler-bok – alldeles utmärkt. Två är lite för mycket. Tre är en överdos.