Kultur & Nöje.

2017-11-17 11:54
 • Andreas Larsson, Peter Borg, Daniel Kvarnström, Jacques de Laval, Birgitta Stridh och Håkan Wester är några i Västeråsfandom-gänget som ligger bakom Picnicon. Bild: Joni Nykänen
  Andreas Larsson, Peter Borg, Daniel Kvarnström, Jacques de Laval, Birgitta Stridh och Håkan Wester är några i Västeråsfandom-gänget som ligger bakom Picnicon. 
 • Håkan Wester och Birgitta Stridh är några   av kraft­erna bakom Picnicon. ”Vi gör det här ideellt och utan vinstintresse. Det handlar inte om att sälja en massa saker”, säger Håkan Wester. Bild: Joni Nykänen
  Håkan Wester och Birgitta Stridh är några av kraft­erna bakom Picnicon. ”Vi gör det här ideellt och utan vinstintresse. Det handlar inte om att sälja en massa saker”, säger Håkan Wester.

Nördfest i Västerås för science fiction-fans

Nördarnas fest är här – med föreläsningar, samtal och diskussionspaneler. Picnicon heter science fiction-kongressen som äger rum i Västerås i helgen.
​– Det handlar om att nörda ner oss i våra intressen under en helg, säger Håkan Wester, arrangör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Science fiction, fantasy, skräck och steampunk. De är några av ämnena som ska avhandlas när Västerås nördfest Picnicon arrangeras för andra året i rad vid Stadsbiblioteket. Personerna bakom SF-kongressen är engagerade i Facebook-gruppen Västeråsfandom. Bland annat kommer diskussionspaneler och föreläsningar att äga rum.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– I Västerås har vi inga andra större event för fans. I Stockholm finns det science fiction-mässor, men det här är lite en annan sak.
Vi gör det här ideellt och utan vinstintresse. Det handlar inte om att sälja en massa saker. Det handlar om att nörda ner oss i våra intressen under en helg och träffa andra fans och nördar, säger Håkan Wester, som är spindeln i nätet inom Västerås-fandom.

Han och gänget som arrangerar Picnicon brukar träffas på Bishops arms för att umgås och smida planer inför kongressen – som nu är här.

Samtal om den populära novellen

Ingenjören Birgitta Stridh är också engagerad i Västeråsfandom och Picnicon. Under lördagen, alltså kongressens andra dag, kommer hon att moderera ett samtal om novellens roll i SF och fantasy.

– Vi ska utforska hur noveller inom genren har utvecklats under åren. Och varför är novellerna så populära just inom science fiction. Det är frågor som man kan ställa sig, säger Birgitta Stridh.

Håkan Wester är positivt inställd till om Picnicon skulle växa till sig och dra ännu fler personer än några hundra. Birgitta Stridh är dock nöjd med att Picnicon är en något mindre tillställning.

– Jag tror att man ska ta det lite försiktigt så att det inte blir för stort snabbt. Men det kan ju vara ett mål att någon gång göra en större kongress som riktar sig till större delar av Sverige och sträcker sig över fler dagar, säger Birgitta Stridh.

– Jag har varit intresserad av science fiction och fantasy under 40 års tid och har en boksamling på ungefär 1500 böcker inom genren, säger hon.

Hon lyfter fram Terry Pratchetts bokserie ”Skivvärlden” som en personlig favorit. Den skildrar en platt värld som balanserar på ryggarna av fyra elefanter, som i sin tur står på en enorm sköldpaddas rygg.Men hon har också gamla science fiction-klassiker i den omfångsrika samlingen.

Birgitta Stridh jobbar med datorer och konstaterar att det är nära till hands att bli intresserad av science fiction när man är teknikintresserad.

– Jag uppskattar berättelser som har skildringar av teknik och hur man utnyttjar den, säger hon.

Hon uppskattar också publikfriande succéer som ”Star Wars” och ”Harry Potter”.

Många som är engagerade inom science fiction-fandom skriver själva exempelvis noveller.

– Men jag tycker inte att jag skriver tillräckligt bra. Man måste ha någon bra idé. Det krävs lite mer, säger Birgitta Stridh.

”Spännande att träffa människorna”

Några som kommer att närvara vid Picnicon är författarna Anders Fager (”Svenska kulter”) och KG Johansson. Även rollspelskonstruktören Anders Blixt kommer att finnas på plats och föreläsa om steampunk i litteratur.

– Programpunkterna är spännande men det är minst lika intressant att träffa människorna som är där. Det ser jag fram emot. Det kommer mycket kompisar från Uppsala och Stockholm. Det kommer också en del folk från hela Norden, säger Håkan Wester.

Förra året kom omkring 200 personer till Picnicon.

– Det vore ju kul om det blev 250 i år. Jag är jättenöjd om det kommer 200–300 personer, säger han.

Han konstaterar att man är på samma nivå som skaparna och författarna på sådana här kongresser.

– Det är himla bra.     

 

Picnicon

 • Vad: Science fiction-kongress. Arrangeras av Västeråsfandom.
 • Var: På stadsbiblioteket, Biskopsgatan 2.
 • När: 17–18 november.

Programpunkter i urval:

 • Steampunk i litteratur och spel (föreläsning av Anders Blixt).
 • Science fiction, skräck och fantasy i textäventyr.
 • Fantastik då, nu och i framtiden.
 • Avslutningsfest på Bishops arms.