Kultur & Nöje.

2017-05-26 09:00
  • Jag ser inte  slutet på musikkarriären, men kanske en ny fas där jag gigar lite mindre och spelar in på somrarna. Bild: Joni Nykänen
    Jag ser inte slutet på musikkarriären, men kanske en ny fas där jag gigar lite mindre och spelar in på somrarna.
  • ”Jag gillar att leva med 15 till 20 låtar under en längre period och sedan välja bort vissa låtar och byta ut vissa grejer här och där.”, berättar Promoe. Bild: Joni Nykänen
    ”Jag gillar att leva med 15 till 20 låtar under en längre period och sedan välja bort vissa låtar och byta ut vissa grejer här och där.”, berättar Promoe.

Promoe har blivit en springande juriststudent

Looptroop rockers-artisten Mårten ”Promoe” Edh är en av de drivande krafterna bakom löpartävlingen Rap Race, som anordnas för tredje gången den 3 juni. Promoe berättar för ETC Västerås om sitt engagemang i Västsahara, det nya spåret i livet – och löpning. – Det finns mycket inom löpning som är både socialt och spirituellt. 

Västerås-profilen Promoe, som nyligen fyllde 41 år, menar att han är för gammal för att ”hålla på och vinna grejer”. Och Rap race, som har etapperna 42, 21, 10 och 5 kilometer, handlar passande nog mer om gemenskap än om seger.
– Jag är inte heller tillräckligt snabb. Jag har inte legat i hårdträning utan kör på min nivå. Just löpning kan man i och för sig vara bra på när man är äldre. Men då har de tränat längre och börjat tidigare än vad jag har, säger han.

I drygt ett decennium har han sprungit fem eller fyra dagar i veckan. Under en vilodag har han istället fokuserat på yoga.

Finna en balans

Att finna en balans i livet är något som Promoe återkommer till i vårt samtal. Nu har juridikstudierna tagit över stafettpinnen. Han varken skriver lika mycket musik eller spottar ur sig idéer som han tidigare har gjort.
– Studierna har tagit över allt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mårten Edh valde mellan en skrivarkurs och juridikprogrammet i Göteborg (där han faktiskt bor). Det landade på det sistnämnda – och när han insåg att han faktiskt var intresserad av ämnet fick musiken en konkurrent.
– Jag ser inte slutet på musikkarriären, men kanske en ny fas där jag gigar lite mindre och spelar in på somrarna. För att få allt att gå ihop, säger han.

Det personliga planet

Han nuddar även vid andra ämnen, på det personliga planet, där han upplever att det finns en obalans.
– Det har mycket med min kommunikation att göra. Det måste jag jobba med och försöker. Då menar jag inte som artist eller medieperson. Det handlar bland annat om hur mobilen kan ta över. Sådana grejer har jag inte hittat balansen i. Att jag slösar jättemycket tid på det är egentligen inte en jättestor grej. Men det är jag inte nöjd med. Det som är en större grej rör inte bara min kommunikation med andra människor, utan även min egen kommunikation med mig själv. Känslan som jag har om mig själv och tilliten. Det är mycket som hänger ihop där. Jag har bara börjat skrapa på ytan. Men mycket har hänt på sistone, säger han. 

I tider av balans eller obalans så finns löpningen ständigt närvarande i Promoes liv. När han pratar om löpningen så är han noga med formuleringarna eftersom han inte vill att den ska ”vara en del av hälsofascism-trenden”. 

Ta ställning

För honom har löpningen också varit ett sätt att ta ställning. Tillsammans med ett tiotal svenskar sprang han förra året Sahara Marathon till stöd för Västsaharas kamp mot Marockos ockupation. Loppet är rankat som ett av de svåraste i världen. 

– Jag använder plattformen som vi har för att göra något positivt och som bidrar till en hållbar livsstil. När jag var i Västsahara och sprang började jag se kopplingar mellan löpning och ett socialt engagemang. Tidigare har jag bara tänkt att löpningen är något som enbart är bra för mig och min kropp. Där växte tanken och känslan att löpning är ett sätt att kommunicera att vi står för det här och vill uppmärksamma ockupationen av Västsahara.  

– Det finns så många analogier att finna i det här med att röra på sig. Vissa har frihet i rörligheten och andra har det inte. Vissa kan röra sig fritt över en gräns medan andra inte kan det. Det finns mycket i löpning som är både socialt och spirituellt.

Promoe konstaterar att Rap Race ännu inte har kommit så långt i dess organisation att den kan fungera som en insamling till förmån för Västsahara-frågan.
– Nu försöker vi bygga upp en organisation som bär sig själv. Jag har ett samarbete med Erikshjälpen och de har insamlingar för barn i katastrofer, och de är närvarande på Rap Race.

Tävlingen avslutas vid Vallby friluftsmuseum och där kommer även flera artister att uppträda, bland annat Looptroop rockers. Promoe och gänget firar 25 år som band, och de gör det på ett annorlunda sätt. Gänget släpper 25 låtar under 25 veckor. 

En process som Promoe är i allra högsta grad kluven till.
– Jag har inte riktigt gillat processen även om jag har gillat låtarna. Jag gillar att leva med 15 till 20 låtar under en längre period och sedan välja bort vissa låtar och byta ut vissa grejer här och där. Så som Mange (red. anm. även känd som Embee) har jobbat så brukar han bli helt uppslukad under en lång period när vi gör ett album. Han ville jobba snabbare med det här projektet.