Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00
Bild: Joni Nykänen

Vegansk restaurang öppnar i Slakteriet

Västerås har fått sin första veganska restaurang. ETC Västerås träffade gänget bakom Veggoköket mitt under förberedelserna.

”Vi har grunnat på hur det här skulle kunna se ut i 5–6 års tid”, säger Rikard Hjärtström.

 

Deras fantasier har blivit verklighet. Butiken Veggoköket har utökat verksamheten från vegansk catering till restaurang.

– Tankarna har funnits med länge. Sedan jag var liten drömde jag om det här. Sedan tog vi över butiken Veggoköket för två år sedan, säger Frida Hjärtström.

Gänget bakom består av två par, Frida Hjärtström, Rikard Hjärtström och Kim Di Paolo och Såma Mirza Di Paolo.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– En vegansk restaurang borde gå väldigt bra i Västerås, och vi har också fått stark respons när vi gick ut med detta på Facebook. Det märks att folk väntar på att en restaurang av det här slaget ska dyka upp. Vi är supertaggade, säger Kim Di Paolo.

”Här lagar vi maten med hjärtat”

De konstaterar att ett flertal restauranger har veganska menyer, men att ingen har en helvegetarisk lunchbuffé, vilket Veggoköket kommer att ha.

– Vi gör också det mesta själva. Vi har egna produkter och gör jättemycket från grunden. Vanliga restauranger använder sig ofta av ingredienser som sojaprotein som de har köpt in. Här lagar vi maten med hjärtat, säger Frida Hjärtström.

Det finns planer på samarbeten med grönsakshandlare i saluhallen. Maten kommer också att vara fri från onödiga tillsatser.

– Vår närvaro förändrar salu­hallen­. Jag tycker att det är ganska kaxigt och kul att vi ska ha en helvegetarisk restaurang just här med tanke på namnet Slakteriet. Men vi är ju här för att inspirera, säger Kim Di Paolo.

Vill locka köttätare till Veggoköket

Frida Hjärtström ser det som en intressant utmaning att försöka locka köttsugna saluhallsbesökare till Veggokökets restaurang.

– Då får vi också nya människor att öppna ögonen för vegetarisk mat. Det är inte bara en morot som ligger på en tallrik och väntar här. Det är mycket mer än så, säger Frida Hjärtström.

De förklarar att gänget har ”ruvat på” konceptet under flera års tid och att det är nu de får utlopp för fantasierna. Veggoköket-gänget kan flytta in i saluhallens kök och behöver inte tänka på att bygga upp en restaurang från grunden.

– Hade vi gjort det så hade det ju blivit jättemycket mer jobb. Just nu känns det som att vi har planerat det här rätt så bra, säger Rikard Hjärtström.

Nyligen skaffade de sig en foodtruck och tanken var att fokus skulle ligga på den.

– Men nu dök chansen upp att kunna ha den här restaurangen och så tänkte vi att vi kör på med detta, säger Frida Hjärtström.

Lunchbuffé och à la carte

Konceptet rör sig fortfarande. En tanke är att ha temaveckor. Till en början är fokus just lunchbuffén­, men man kommer också att utveckla en à la carte-meny. Dessutom finns det planer på att ha kvällsöppet.

– Det får växa fram. Vi får se vad som funkar, säger Rikard Hjärtström.

Det är just passionen för matlagning som driver gänget. Engagemanget för djurrätts- och miljöfrågor finns också närvarande.

– Jag tror att det är lättare att inspirera i stället för att komma med pekpinnar, säger Kim Di Paolo.

– Vi ger möjligheter även till den som bara vill käka grönt exempelvis en dag i veckan. Då får man bra mat. Sedan är det upp till människor själva att välja om de vill äta si eller så, säger Rikard Hjärtström.

Hur funkar det att jobba tajt ihop när man är två par?

– Det har gått två år nu och vi är fortfarande vänner. Så uppenbarligen har vi hittat någon slags metod för att få det att fungera, säger Rikard Hjärtström och Kim Di Paolo fyller i:

– Vi är bra på att kommunicera med varandra. Ifall det är något så säger vi till direkt. Det är grunden.

– Vi försöker lyfta varandra i stället för att slå ner på varandra, säger Frida Hjärtström.