Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:00
 • Zoltan Nagys bild av Andromeda-galaxen togs 2014 utanför Ramnäs. Den är med i utställningen Upptäck universum. Bild: Zoltan Nagy
  Zoltan Nagys bild av Andromeda-galaxen togs 2014 utanför Ramnäs. Den är med i utställningen Upptäck universum.
 • Clas Lundberg förklarar att ett viktigt syfte med Astronomins dag och natt är att väcka ungas intresse för astronomi. ”Rymden intresserar alla. Speciellt barn har ju mycket fantasier omkring den. Man kan inse att naturvetenskap är rolig och spännande – in Bild: Jon Fosling
  Clas Lundberg förklarar att ett viktigt syfte med Astronomins dag och natt är att väcka ungas intresse för astronomi. ”Rymden intresserar alla. Speciellt barn har ju mycket fantasier omkring den. Man kan inse att naturvetenskap är rolig och spännande – in
 • Zoltan Nagy. Bild: Privat
  Zoltan Nagy.
 • Malcolm Fridlund. Bild: Privat
  Malcolm Fridlund.

”Vi vet inte hur vanligt vårt solsystem är”

En blick ut mot världsalltet kan ge perspektiv på tillvaron.
Astronomins dag och natt existerar för att göra fler intresserade av naturvetenskap.
​– Rymden får mig att fundera mycket på miljöförstöringen på vår jord, säger rymdfotografen Zoltan Nagy.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det årliga arrangemanget Astronomins dag och natt äger rum den 23 september vid Mälardalens högskola och observatoriet i Åkesta utanför Västerås.

Bland annat kommer Sveriges främsta expert på exoplaneter, Malcolm Fridlund, på besök.
– Något som jag brukar understryka när jag föreläser är att vi inte har hittat någonting som ser ut som vi, inte ens som vårt system. Frågan är hur pass vanliga vi är och hur ordinärt vårt system är eller om det är något speciellt med det och om det är just därför vi har liv i vårt solsystem över huvud taget. Det vet vi inte än, säger Malcolm Fridlund.

Jorden omtålig

Västeråsaren Zoltan Nagys bilder kommer att ingå i en fotoutställning vid namn Upptäck universum som visas samma dag på flera platser i Sverige.
– Syftet är att föra vidare intresset för rymden, astronomin, världsalltet och naturvetenskapen, säger Clas Lundberg, styrelsemedlem i VARF, Västerås astronomi- och rymdforskningsförening.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Clas Lundberg är annars också aktiv i att möta nyfikna skolklasser som beger sig ut till föreningens observatorium i Åkesta. Där brukar de få göra mer än att titta i det stora teleskopet – de får också lära sig hur bräcklig vår miljö är.

– Vi på VARF vänder oss till barn och skolungdomar, och förklarar hur ömtålig jorden är, och hur oerhört liten den är i det stora hela, säger han.

Flera vetenskaper

Clas Lundberg konstaterar att astronomin numera omfattar ett flertal vetenskaper – bland annat biologi, geologi, fysik och kemi.
– Astronomin inbegriper till och med filosofi i dag. När vi söker liv i universum så har biologin också blivit väldigt viktig i astronomin. Det finns också en miljöaspekt som man kan dra lärdom av. Man kan se vad som skulle kunna hända här om man inte är försiktig, säger han.

Nyligen gjorde forskaren Eric Stempels en föreläsning i Västerås. Clas Lundberg fick en ”aha-upplevelse”.
– Hela geologin på jorden är, vad vi nu vet, unik i världsrymden för att den är påverkad av liv. Vi påverkar inte bara luften och vattnet utan hela jordklotet. Det är så fånigt när vissa debattörer menar att människan inte har någon inverkan. Människan har en enorm inverkan. Astronomin och naturvetenskap har viktiga kunskaper att dela med sig av till politiker och tyckare, säger Clas Lundberg.

Rymdfotografen Zoltan Nagy berättar också om sina tankar när han riktar kameran mot rymden.
– Man får ett helt annat perspektiv. Vardagstänket försvinner. Jorden är en piss i havet. Tittar man åt Andromeda-galaxen så inser man att det finns tusen miljarder stjärnor och det kretsar planeter kring de flesta. Jorden är bara en planet i vår galax. Här oroar jag mig för något obetydligt. Man börjar också fundera mycket på miljöförstöringen på vår jord, säger han.

Orörd natur

Han tänker även mycket på den helt orörda naturen som finns i rymden.
– Allt vi ser på jorden är påverkat av hur vi ser på saker. Vägar och byggnader är formade på ett visst sätt. Samtidigt är vi en del av hela det här stora. Det gör att man tänker lite annorlunda, säger han.

Zoltan Nagy har byggt ett miniobservatorium där han tar sina bilder av himlakroppar. Att fotografera rymden började han med 2013.

För hans egen del är det inte det kulturella värdet i bilden som är det viktiga.
– För mig är det mycket tekniskt. Naturvetenskap är intressant, och sedan finns det en aspekt av ”prylnörderi” kring att få till en bra bild. Det är ju inte bara att ta en kamera och rikta den mot himlen. Det går i och för sig. Men för att det ska bli bra så krävs det mycket teknik, säger han.

Det finns ett stort engagemang kring astronomi i Västerås. VARF, som har Åkestas observatorium som samlingsplats, består av 110 medlemmar.

Just nu pågår ett större byggnadsarbete i Åkesta. Den så kallade ”Stjärnstugan” är nedmonterad och ska moderniseras.
– Tidsplanen är att den ska öppnas i oktober och då börjar vi med visningssäsongen. Är det klart väder så brukar man kunna öppna upp observatoriet för allmänheten, säger Clas Lundberg.

Själv är han engagerad i VARF sedan femton år tillbaka.
– Jag har varit fascinerad av rymden sedan jag var liten, och jag gillar mycket de böcker som Ulf Danielsson (professor i teoretisk fysik, reds anm) har skrivit. Han har en liknelse i sin bok ”Vårt klot är så ömkligt litet”: om du håller en spelkula i din hand och andas på den – då är den hinna som bildas lika stor som vår livssfär här på jorden, det vill säga atmosfären. Vi tror att vi äger världen, men det är en sådan ömklig liten del som vi lever i, säger Clas Lundberg.

 

Astronomens filmtips:

 • Alien
  ”Jag gillar den första. Men är lite besviken på att rymdvarelsen är en kombination av en skorpion och en djuphavsfisk. Den skildrar människorna på ett bra sätt”, säger astronomen Malcolm Fridlund.
 • The martian
  ”Science fiction måste vara seriöst för att intressera mig. ”The martian” ligger några decennier framför oss. Det är teknologi som vi redan har.”
 • Oblivion
  ”Tom Cruise spelar huvudrollen. Det visar sig att aliens i form av maskiner har dykt upp på en planet. Vi pratar ofta i dag om artificiell intelligens. Den filmen var kul och överraskande.”