Ledare. Djeila Ahundzada.

2017-08-28 07:00

En samhällskris som drabbar en hel generation

Som ung växer du upp med kravet att bli en fullvärdig medborgare som bidrar till samhället genom utbildning och jobb. Och fort ska det gå efter studenten. Antagningen från universitet kommer, arbetsplatser gör nya värvningar inför hösten och semestertiden är över. Men hur ska unga i Sverige i dag kunna bli fullvärdiga medborgare när vi tvingas ge upp våra drömutbildningar och drömjobb på grund av bostadsbristen? Hur ska unga kunna bygga framtidens Sverige när de inte får flytta hemifrån på grund av bostadsbristen? När ska bostadsbristen sluta exkludera unga från samhället?

213 000 unga bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Det är enligt Hyresgästföreningen den högsta siffran på 20 år. I 251 av Sveriges 290 kommuner råder bostadsbrist, och det ofrivilliga hemboendet ökar. 81,8 procent av de som är hemmaboende vill flytta hemifrån. Ofrivilligt hemmaboende drabbar inte lika, utan enligt Hyresgästföreningens rapport hänger det mycket ofta ihop med följande utsatthetsfaktorer:

• Arbetslös eller i arbetsmarknadsåtgärd.
• Osäker anställningsform.
• Osäker inkomst nästkommande månad.
• Kan ej få ekonomisk hjälp från familj med bostadsköp.
• Kan ej få hjälp med borgenär från familj vid bostadsköp.

Att ungdomar bor hemma beror alltså nästan alltid på att de inte har råd att göra något annat. Orättvisan och ojämlikheten i bostadsmarknaden är en samhällskris som stänger dörren för en hel generation. Unga med rika föräldrar slipper ofta stöta på otrygga hyreskontakter, skumma Blocket-annonser och flera decenniers väntetid. Andra ungdomar får kämpa för att ens kunna lämna sina föräldrar.

Bostadsbristen i Sverige visar att marknaden har misslyckats med att skapa rimliga bostäder åt ungdomarna. En bra bostad ska inte vara en omöjlig dröm utan en rättighet för alla. Därför är det nu extra viktigt med politiska initiativ. Det har inte byggts lika mycket som nu på 40 år, bostadsbyggandet fortsätter att öka och rankas som den högsta nivån sedan miljonprogrammen, enligt Hans-Åke Palmgren, bostadsmarknadsanalytiker på Boverket. Kommunerna har tillsammans med regeringen tagit tag i problematiken. År 2017 går utvecklingen äntligen åt rätt håll, när fler kommuner genom nybyggnationer försöker minska bostadsbristen.

Det måste byggas en miljon nya bostäder fram till år 2030 för att vi ska kunna klara utmaningen med bostadsbristen. Det är också viktigt att det byggs just billiga hyresrätter, vilket ofta är den enda vägen ut för dagens ungdomar. Därför bör staten tillhandahålla lån med goda villkor till dem som bygger bostäder med villkoret att dessa håller hyran på en rimlig nivå.

Rätten till en bostad är grunden till frihet och en grundläggande del i den allmänna välfärden. Den här generationens ungdomar har fått stå ut med tillräckligt och nu är det dags för politiken att ta ansvar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter