Ledare. Djeila Ahundzada.

2017-11-06 07:00

#Metoo – det nya millenniets revolt

Sexuellt ofredande – sexuella trakasserier – våldtäkter – sexuellt tvång – sexuellt utnyttjande av personer i beroendeställning.
​Är det här ett seminarium i brottsbalken på juristprogrammet med fokus på kapitel sex om sexuellt ofredande? Nej, det här är en vardag för de flesta (om inte alla) kvinnor på arbetsplatser, krogar, restauranger, skolor, fritidsaktiviteter badplatser, gym etcetera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den närmaste tiden har ingen kunnat undvika #metoo. Allt började med rapporter i New York Times om att en mängd kvinnor anklagade filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Facebookflödet bestod under ett par dygn endast av #metoo. Äldre som yngre kvinnor, kvinnor från alla nationaliteter och med olika sorters sexuell läggning, kvinnor inom olika branscher och kvinnor på olika platser.

Helt plötsligt såg man sin omgivning med andra ögon och insåg att man inte har varit ensam. Tragiskt nog är det fler kvinnor som inte kan känna sig trygga i krog/bar-miljöer, det är fler kvinnor som i mötesrum med bara män runt omkring sig blivit nedvärderade, inte blivit tagna seriöst och blivit behandlade annorlunda.

Kända kvinnor, kvinnor i politiska höga positioner, kvinnliga chefer, alla möjliga kvinnor har kommit fram och öppnat de hemska hemligheterna som de har behövt bära inombords. #Metoo har gett kraft till kvinnor över hela Sverige att våga öppna de hemska hemligheterna. Svensk media började granska bland sina medarbetare och det kom fram väldigt mycket obehag. Det fall som blev mest uppmärksammat var fallet med programledare Martin Timell. Det är flera kvinnor som under en lång tid säger sig ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av programledaren.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Frustrationen visar sig i responsen på #metoo-kampanjen.

”Varför väljer de här kvinnorna att göra det här nu, efter så många år?”

”Det är en överdriven kampanj!”

Överdriven kampanj?!

Högt uppsatt manlig chef vid SVT har trakasserat flera kvinnor.

Chefer på försäkringsbolaget IF pekas ut för att driva en sexistisk kultur på företaget och för att trakassera anställda kvinnor.

I en enkät av Expressen/Demoskop uppges att 78% av Sveriges kvinnor har utsetts för sexuella trakasserier.

Enligt polisen är skolan den  plats där barn och ungdomar drabbas hårdast av sexuella trakasserier.

Utrikesminister Margot Wallström blev utsatt för sexuellt ofredande i form av tafsande under en EU-middag.

Varför kommer det här nu?

För att de flesta stora fallen som har avslöjats handlar om arbetsplatser. Som kvinna på arbetsplatsen är det redan tillräckligt svårt att konkurrera om lön, position och framtidskarriär med jämförliga manliga arbetskollegor. Dessutom har du blivit utsatt för något så hemskt som sexuella trakasserier. Du känner dig ensam och är osäker på responsen. Därför väljer du att svälja det och fortsätta jobba. Nu när responsen fick en sådan effekt och allt inte vändes mot kvinnorna vågar fler och fler kliva fram.

Därför ska var och en av er därute ta kampanjen på allvar, stå upp i mötesrummet, lunchrummet, på bussen, på krogen och i klassrummet för rättvisan.