Nyheter.

2017-06-09 07:00
Sissela Kyle spelar kvinnorättskämpen Dagmar Friman i ”Fröken Frimans krig” som sänds på SVT. Till jul kommer säsong fyra av serien.  Bild: Peter Cederling/SVT
Sissela Kyle spelar kvinnorättskämpen Dagmar Friman i ”Fröken Frimans krig” som sänds på SVT. Till jul kommer säsong fyra av serien. 

Hon vill hylla kvinnorättskämpen

SVT:s succéserie ”Fröken Frimans krig” tände en gnista. Miljöpartisten Caroline Närhi läste på om kvinnlig rösträtt – och fann en västeråsare som hon vill hylla.  
​– Många kvinnor har blivit bortglömda. Både i nutid och dåtid, säger hon.

Hon går med sin hund längs Nanna Svartz gata i Västerås. En av två gator i stan som har uppkallats efter kvinnliga profiler.

Caroline Närhi har ett starkt intresse för svensk kvinnohistoria. Efter att ha sett SVT:s ”Fröken Frimans krig”, där Sissela Kyle spelar kvinnorättskämpen Dagmar Friman som är en fiktiv version av Anna Whitlock (1852–1930), gjorde hon ännu en djupdykning i ämnet. 

– Jag började läsa mer om kvinnorna som låg i framkant under rösträttsrörelsen. Där fanns bland annat Lydia Wahlström. Jag sökte på henne, läste lite och tänkte ”shit, hon var från Västerås”. Precis i samma veva läste jag pressmeddelandet där byggnadsnämnden gick ut med att man under jubileumsåret vill uppmärksamma Ica-grundaren och H&M-grundaren, två män. Då kände jag ”varför kan man inte lyfta fram fler kvinnor?”. Jag har inget emot att man lyfter fram de här personerna, men jag känner att det blir för mansdominerat, säger Caroline Närhi.

90-årsjubileum för Lydia Wahlström

När hon just hade läst på om Lydia Wahlström insåg hon att det fanns en jubileumsanknytning kring henne också.
– Hon blev vald till ordförande i organisationen som hette Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt 1907. Därmed är det 90-års-jubileum, säger hon. 

Caroline Närhi konstaterar att det är viktigt att lyfta fram de kvinnor som har gjort viktiga insatser. Ibland får man leta lite extra.
– Av olika anledningar som vi känner till så har många kvinnor blivit bortglömda. Både i nutid och i dåtid, säger hon. 

Hon påpekar att Lydia Wahlström är ett namn som är mer känt inom Västerås stift än i politiska kretsar. Bland annat finns en utmärkelse som heter Lydiapriset som delas ut varje år av stiftsstyrelsen. 

Var någonstans skulle du helst se att Lydia Wahlströms gata slutligen hamnar?
– Egentligen är det roligare om det blir en plats. Eftersom hon har drivit på rösträttsfrågan så handlar det om demokrati. Nära kommunhuset kanske? Man kan också ha en informationsskylt om vem hon var och vad hon gjorde. Då blir det lite mer folkbildande än om det bara blir ett gatunamn. 

Caroline Närhi, som är aktiv inom Miljöpartiet, skickade vidare sin idé till partikamraten Håkan Wretljung som sitter i byggnadsnämnden. 

Idén fick fäste och, det gjordes ett nämndinitiativ som majoriteten klubbade igenom. Ärendet har gått vidare till namnberedningsgruppen.
– Nu finns det ett starkt intresse för att lyfta fram Lydia Wahlström, säger hon.