Nyheter.

2017-06-02 07:00
  • Åsa Emanuelsson förklarar att försäljningen är en ”snackis” i området. ”Jag har inte hört någon som är positiv till det här, säger hon.” Hon hoppas att andra boende i berörda Mimer-hus ska höja sina röster om utförsäljningen.  Bild: Joni Nykänen
    Åsa Emanuelsson förklarar att försäljningen är en ”snackis” i området. ”Jag har inte hört någon som är positiv till det här, säger hon.” Hon hoppas att andra boende i berörda Mimer-hus ska höja sina röster om utförsäljningen.
  • Fastigheter vid Skallbergsgatan som det kommunala bostadsbolaget Mimer planerar att sälja till en ny hyresvärd.  Bild: Joni Nykänen
    Fastigheter vid Skallbergsgatan som det kommunala bostadsbolaget Mimer planerar att sälja till en ny hyresvärd.

Mimer säljer – boende: ”Det är som en käftsmäll”

Det kommunala bostadsbolaget Mimer ska sälja fyra fastigheter och 749 lägenheter är berörda. Ett beslut som gör att Åsa Emanuelsson, boende på Skallberget, känner ilska – samtidigt som hon svävar i ovisshet.
​– Jag känner att jag kommer att flytta härifrån, säger hon. 

Åsa Emanuelsson bor i en etta på Skallbergsgatan, i en av fastigheterna som det kommunala bostadsbolaget Mimer ska sälja till en ny hyresvärd. I april gick Mimer ut med att bolaget ska sälja fyra fastigheter, två på Bäckby och två på Skallberget. Beskedet, som nådde henne via media och inte via Mimer, kom som en kalldusch för henne. 

Åsa Emanuelsson förklarar att det gör att hon numera svävar i ovisshet kring sin boendesituation.
– Jag tycker att det låter konstigt när man bara bestämmer något ”pang, boom – nu ska vi sälja”. Nu känner jag att jag inte vet vad som händer. Blir det en ny hyresvärd? Blir det slutligen bostadsrätter? Jag som bor längst ner skulle få min uteplats fixad. Hur blir det med den saken? Det kommer antagligen inte att bli någonting, tänker jag, säger hon. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ett orosmoln är att en ny hyresvärd ska utföra renoveringar och därefter höja hyrorna.
– Det är sådant som man är jätterädd för. Jag tycker att hyran som jag betalar idag, omkring 4500 kronor, är okej. Men jag tänker inte betala mer för en etta. 

Vill kunna flytta till annan lägenhet

Åsa Emanuelsson vittnar om att försäljningen är en ”snackis” i området.
– När man träffar en granne så är det klart att man pratar om det. Jag har inte hört någon som är positiv till det här, säger hon.

Hennes tankar kretsar kring eventuella hyreshöjningar – och hur de ska påverka hennes ekonomi.
– Jag känner att jag kommer att flytta härifrån. Jag tror att vilken hyresvärd det än blir så kommer hyrorna att gå upp. Samtidigt – när man söker efter andra lägenheter hos Mimer så är det väldigt höga poäng som folk som får lägenheter har. Så man har egentligen inte en chans, säger hon.

Ett krav som hon planerar att föra fram till Mimer är att hon vill få möjligheten att flytta till en annan lägenhet inom det kommunala bostadsbolaget.
– Men jag trivs på Skallberget. Det är ändå ganska centralt och så finns det en massa grönområden. Det är viktigt, tycker jag.

Åsa Emanuelssons förhoppning är att folk ska höja sina röster om utförsäljningen.
– Folk är inte nöjda, så jag hoppas att de reagerar och inte bara låter det vara. 

”Det är ganska mycket pengar”

Mikael Källqvist, vd på Mimer, förklarar att man inte säljer till vem som helst, utan bara till fastighetsägare som vill vara med och utveckla på lång sikt. 

Men det går inte att med säkerhet veta hur ett bolag kommer att agera i framtiden.
– Vi kan dock ställa krav på att de exempelvis ska lämna lägenheter till Västerås stads samverkansavtal. Men det är så att man får göra läxan innan och sälja till rätt företag, säger Mikael Källqvist till ETC Västerås. 

Han förklarar att Mimer kommer att sköta sin del av förvaltningen och de utfästelser som man har haft tills man avträder fastigheterna.
– Det är ganska mycket pengar avsatta i underhållsåtgärder framför allt i Bäckby. Vi drar inte tillbaka pengarna. Vi kör enligt plan. Vi menar allvar med att vi vill utveckla dessa områden, säger han.

Mimer lyder under lagen om offentlig upphandling. Så nu handlar bolaget upp hjälp för att kunna genomföra försäljningen, och då ska man använda sig av en slags mäklartjänst där det finns juridiska specialkunskaper.
– Då gör vi det här till ett erbjudande och visar upp för marknaden sedan. 

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta en hyresvärd som kommer att kunna sköta det här på ett bra sätt, fortsätter Mikael Källqvist.

Bör ses som en sista åtgärd

Hyresgästföreningen är kritisk till Mimers försäljning.
– Alla våra medlemsundersökningar visar att allmännyttan ligger i topp när det kommer till förvaltning och ses som trygga och stabila hyresvärdar. Idag säljer allmännyttan främst för att ha råd att bygga nytt, även om man väljer att nämna andra anledningar för sin försäljning, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Aros-Gävle i ett uttalande.

Gulin anser att försäljning av kommunala lägenheter bör ses som en sista åtgärd, och förklarar att ju större allmännytta desto större verktyg att minska segregationen.
– Man kan fråga sig vart människor som redan idag har svårt att betala sin hyra ska bo i framtiden, säger Gulin i uttalandet.

Normalt tar en försäljning mellan ett halvår och ett år. 

Försäljningen:
• På Bäckby – 481 lägenheter i fastigheterna Puddelprocessen 1 och 2 vilket gäller adresserna Puddelugnsgatan 2-24 och 26-66 samt Axel Oxelstiernas gata 3-25 och 27-57.
• På Skallberget – 268 lägenheter i fastigheterna Kronhjorten 2 och Råbocken 1 vilket gäller adresserna Bellmansgatan 2-12, Karlfeldtsgatan 24-26 och Skallbergsgatan 2-10.    Källa: Mimer

Västerås stads samverkansavtal:
• Samverkansavtalet är en samförståndslösning mellan Västerås stad och fastighetsägarna i Västerås. Det bygger på en vilja att delta aktivt i arbetet med bostadssociala frågor. Syftet är att skapa bra förutsättningar för tillgång på bostäder till utsatta grupper som inte av egen kraft kan få en bostad och för kommunens flyktingmottagande. Parterna har som mål att motverka segregation på bostadsmarknaden och att göra människor kvarboende så långt det är möjligt.    
Källa: bostadvasteras.se